Kde získate najvýhodnejší úver?

Plánujete rozsiahlejšiu rekonštrukciu bytu, výmenu kuchynskej linky, chcete si požičať na novú práčku alebo si proste chcete vyhodiť z kopýtka a odcestovať na pár dní na dovolenku? Ani nemusíte mať k dispozícii potrebnú hotovosť, lebo požičať si môžete na čokoľvek vďaka spotrebnému úveru.

Ak máte príjem v dostatočnej výške, nemali by ste mať žiaden problém so schválením úveru. Uvedením účelu získate výhodnejší úrok, ak si však zvolíte bezúčelový spotrebný úver, peniaze získate oveľa rýchlejšie a bez otravného dokladovania bločkov na čo boli finančné prostriedky použité.

Finančné inštitúcie, či už banky alebo firmy z nebankového prostredia sa snažia logicky získať čo najviacej klientov a predbiehajú sa v „neodolateľných“ ponukách. Ktorá z nich ponúka najvýhodnejší úver? Záujemca o úver si pri posudzovaní všíma najmä úrokovú sadzbu. Je to v podstate suma, ktorú musí dlžník zaplatiť svojmu veriteľovi za poskytnutie pôžičky na istú dobu. Úroková sadzba je najčastejšie uvádzaná ako ročná (p.a). Jednotlivý poskytovatelia takmer výlučne propagujú „úrok od“. Jedná sa hlavne o marketingový ťah, na ktorý sa však chytí veľa ľudí najmä ak v reklame vidíte úrok s obroským blikajúcim číslom 3% a pred tým miniatúrnym písmom „od“. Cieľom je samozrejme vzbudenie záujmu o daný produkt a v prípade, že záujemca o tento úver sa príde informovať na pobočku banky, zistí, že to s tým úrokom nie je až také ružové, ale to už sedí pred vyškoleným pracovníkom banky ktorého úlohou je presvedčiť ho o opaku.

Oveľa spoľahlivejším ukazovateľom výhodnosti či nevýhodnosti spotrebného úveru je ročná percentuálna miera nákladov, ktorá na rozdiel od úrokovej sadzby zohľadňuje všetky náklady, ktoré musí klient vynaložiť na pôžičku za rok. Súčasťou RPMN je teda aj poplatok za poskytnutie úveru, poplatok za vedenie úverového účtu, prípadne ďalšie administratívne poplatky.

Odpoveď na otázku, ktorý úver je najvýhodnejší neexistuje, aspoň nie všeobecného charakteru. To čo sa môže zdať najvýhodnejšie pre jedného, ani zďaleka nemusí byť výhodné pre druhého. Každý záujemca je posudzovaný individuálne, na základe jeho momentálnej finančnej situácie (bonity). Poskytovateľa pôžičky bude zaujímať pri posudzovaní žiadosti výška Vášho príjmu, priemerné mesačné výdavky, počet členov domácnosti a podobne. Zaváži samozrejme aj predchádzajúca platobná disciplína. Z uvedeného vyplýva že aj keď majú dvaja žiadatelia záujem o ten istý úver v rovnakom čase, s najväčšou pravdepodobnosťou získajú úplne inú výšku úrokovej sadzby, ktorá v najväčšej miere ovplyvňuje výhodnosť úveru.

Nemusíte hneď chodiť na pobočky každej banky, istú predstavu o poskytovateľoch úverov Vám pomôže získať aj nasledovná tabuľka s vybranými parametrami.

Porovnanie bezúčelových spotrebných úverov

Poskytovateľ
Názov produktu
Úrok za rok
Poplatok za poskytnutie
Poplatok za vedenie úverového účtu/mesiac
mBank
mPôžička Plus
od 14,90 %
2% z objemu úveru
0,00 €
UnicreditBank
Bezúčelový úver
13,99% pre každého
2 % z objemu, min. 30 €
2,20 €
ZUNO
ZUNO pôžička
7,90 % - 15,90 %
0,00 €
0,00 €
OTP banka
OTP expres úver
od 8,90%
2 % z objemu, min. 33 €
2,40 €
Poštová banka
Dostupná pôžička
7,50% - 32,50%
29,87 €, 0€ ak je účet vedený v Poštovej banke
0 € pri splácaní z účtu vedeného PB
Tatra Banka
Bezúčelový úver TB Classic
9,90 % - 19,90%
2% z objemu, min. 30 €, max. 300 €
3,00 €
SLSP
Spotrebný úver na čokoľvek
od 10,90 %
od 39 € - 239 €
2,99 €
ČSOB
Bezúčelový spotrebný úver
8,90 % - 24,90 %
2 % z objemu úveru, min. 35 €
2,00 €
VÚB
Flexipôžička na čokoľvek
8,90% - 18,90 %
2% z objemu, min. 33 €
2,99 €
Volksbank
Bezúčelový spotrebný úver
8,82 - 18,25%
2%, minimálne 35 €
2,20 €
Prima banka
Optim pôžička
od 9,90 % p.a
2%, min. 35 €
1,99 €




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte