Hypotekárna kalkulačka

Neviete ako vysokú mesačnú splátku hypotéky si môžete dovoliť? Hypotekárna kalkulačka Vám po zadaní objemu úveru, počtu mesiacov splácania a úrokovej sadzby vypočíta výšku mesačnej splátky. Prosím berte do úvahy, že výpočet hypotekárnej kalkulačky je len orientačný, nakoľko sa pri výpočte mesačnej splátky berú do úvahy rôzne krirériá, ktorým pripisujú jednotlivé banky rôznu váhu. Kým v jednej banke Vás s nízkym mesačným príjmom zamietnu, v druhej môžete dostať celkom výhodnú ponuku, preto je dôležité pri výbere hypotekárneho úveru osloviť viacero bankových domov.



Ponúkame ešte zopár typov pri výbere hypotéky:
  1. Dbajte na to, aby ste nešli s výškou mesačnej splátky „na hranu“. Splatenie hypotéky čo najskôr je túžbou množstva ľudí, no niektorým sa „tlačenie na pílu“ vypomstilo. Pri našponovanom rozpočte, kde splátka hypotéky pohltí väčšiu časť rozpočtu domácnosti môže stačiť malý výpadok príjmu alebo zníženie platu a už si môžete koledovať o veľký problém s platobnou neschopnosťou. Maximálna odporúčaná výška mesačnej splátky je tretina rodinných príjmov.
  2. Vytvorte si finančnú rezervu vo výške minimálne troch, ideálne však šiestich mesačných platov, pre prípad krátkodobého výpadku príjmu napríklad z dôvodu straty zamestnania alebo práceneschopnosti. A určite nemiňte rezervu na výhodný letecký zájazd alebo čokoľvek iné, aj keď by bolo zájazd akokoľvek výhodný. Rezerva je určená na preklenutie nepraznivej finančnej situácie.
  3. Nevyberajte si maximálnu lehotu splatnosti, ale zváže Vaše finančné možnosti s ohľadom na bod 1. Čím dlhšie budete hypotekárny úver splácať, tým viac ho preplatíte na úrokoch. Ak si teda môžete dovoliť vyššie splátky, zohľadnite to pri výbere splatnosti.
  4. Poistite si hypotéku proti neschopnosti splácať. Poistenie bude zahrnuté vo výške mesačnej splátky. Nie je to síce lacné, ale ochráni Vás to v prípade straty zamestnania, práceneschopnosti, čiastočnej či trvalej invalidity či smrti. Banky väčšinou ponúúkajú poistenie prostredníctvom svojich dcérskych spoločností, takže okrem výhodnej ceny poistenia môžete získať napríklad zľavu z úrokovej sadzby či spracovateľského poplatku. Na výber dostanete spravidla z dvoch možností poistenia - zo základného, cenovo výhodnejšieho balíčka a z komplexného, drahšieho súboru poistenia. V drahšom poistení je však zahrnuté aj poistenie pre prípad straty zamestnania, čo je najčastejší dôvod, prečo sa klienti dostávajú pri splácaní hypotéky do platobnej neschopnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte