Úverová kalkulačka

Úverová kalkulačka slúži na výpočet mesačnej splátky úveru či pôžičky. Pre výpočet je potrebné do úverovej kalkulačky zadať objem požadovanej sumy, úrokovú sadzbu, dobu splatnosti a interval splácania. Prosím majte na pamäti, že výpočet splátky je len orientačný, nakoľko jednotlivé spoločnosti poskytujúce pôžičky berú pri záväznej ponuke do úvahy niekoľko parametrov, ktorým každý poskytovateľ pripisuje rôznu váhu. Záväzný výpočet tak získate u vybraného veriteľa.


 


Ako sa dá dostať k výhodnému úveru?
Kto premýšľa nad tým, že si vezme spotrebný úver, by si mal v záujme šetrenia vlastných finančných prostriedkov porovnať ponuky od viacerých poskytovateľov, a nemal by hneď skočiť „na lep“ prvej ponuke, ktorú uvidí v reklame. Nehovoriac o tom, že v reklame sa Vás finančné inštitúcie snažia nalákať na úrokovú sadzbu s obľubeným dodatkom „od“, čo v podstate znamená, že typický žiadateľ takto výhodnú ponuku nezíska.

Na čo sa teda zamerať pri výbere poskytovateľa úveru? Úroková sadzba je síce dôležitá, ale nehovorí vôbec nič o výhodnosti úveru. Cena pôžičky sa skladá totižto z viacerých faktorov, a úrok je len jedným z nich. Preto by ste okrem úroku mali brať do úvahy aj všetky ostatné poplatky, ktoré budete musieť vynaložiť na získanie pôžičky, a to vrátane jednorazových (akým je napríklad spracovateľský alebo administratívny poplatok), tak aj opakované (poplatok za vedenie a správu úverového účtu, či za povinné poistenie). Všetky náklady si môžete veľmi jednoducho porovnať vďaka ukazovateľovi výhodnosti daného produktu - ktorým je takzvaná ročnápercentuálna miera nákladov, alebo skrátene RPMN. Táto hodnota vyjadruje skutočné náklady na získanie úveru. Dôležité je tiež vedieť, že pri porovnávaní RPMN musíte porovnávať produkty s rovnakými základnými parametrami - teda s rovnakým intervalom splácania, dobou splatnosti a objemom. Pri výbere konkrétneho produktu je tiež dôležitá aj dostupnosť úveru (načo je Vám výhodná RPMN, ak ho nakoniec nezískate?), ďalej potreba ručenia či zabezpečenia a celkovo podmienky poskytnutia. Nezabudnite sa informovať na možnosť predčasného splatenia a výšku poplatku za túto službu, sankcie v prípade nesplácania, možnosť odkladu splátok a podobne. Ak potrebujete peniaze na konkrétny účel, vyberajte si účelové úvery - tieto získate s výhodnejšou úrokovou sadzbou ako keby ste účel použitia finančných prostriedkov veriteľovi nedokladovali. Napríklad ak potrebujete vymeniť staré okná za nové, kúpiť novú kuchynskú linku či renovovať kúpeľňu - v takomto prípade by ste sa mali poobzerať po ponuke spotrebných úverov na bývanie, ktoré získate s výhodnejšou úrokovou sadzbou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte