Tatra banka Hypotéka so štátnym príspevkom pre mladých

Tatra banka poskytuje mladým ľuďom vo veku od 18-35 rokov hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých so zvýhodnenou úrokovou sadzbou  až o 3 %. Zvýhodnenú sadzbu hypotéky je možné získať vďaka štátnemu príspevku pre mladých, ktorý predstavuje štátnu formu podpory hypotekárnych úverov a vďaka zníženiu úrokovej sadzby bankou. Na zľavu 3 % z úroku je potrebné splniť nasledovné podmienky:

  1. Vek žiadateľa / žiadateľov v čase podania žiadosti od 18-35 rokov
  2. Príjem žiadateľa v čistom minimálne 400 € za mesiac
  3. V Deň podania žiadosti nesmie byť hrubý mesačný príjem žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Priemernú mesačnú mzdu zisťuje štatistický úrad na na tento účel sa bude posudzovať priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, ktorý predchádza kvartálu, v ktorom bola podaná žiadosť o hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých. Ak je teda žiadosť podaná napríklad v novembri 2012 tak do úvahy sa berie priemerná mzda za apríl-jún 2012

Aktuálne
Podľa Štatistického úradu je priemerná mzda za druhý štvrťrok 2012 stanovená na 848 €, to znamená, že príjem žiadateľa za predchádzajúci kalnedárny rok nesmie priesiahnuť hranicu 1,3x848, teda 1030,90 €. Táto príjmová hranica bude platiť pre všetky žiadosti podané do konca roka 2012.

Obmedzenie
Zvýhodnenie úrokovej sadzby o 3% platí len počas prvých piatich rokov splácania úveru, po uplynutí tejto doby bude úver úročený komerčnou úrokovou sadzbou ako pri klasickej hypotéke. Dotovanú hypotéku (so zvýhodnením) je možné získať len do sumy 50 000 €, takže suma nad 50 000 € bude úročená štandarným úrokom.

Základné informácie o produkte
Hypotéka so štátnym príspevkom pre mladých z Tatra banky sa poskytuje vo výške od 10 000 € až do 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. V prípade, že potrebujete získať stopercentú hypotéku, tak to je možné jedine v kombinácii s klasickou Hypotékou TB. Splatnosť úveru je od 4-30 rokov, pričom lehotu splatnosti je možné dohodnúť len ako násobok 6 kalendárnych mesiacov, teda splatnosť môže byť napríklad 10,5 roka, 15 rokov alebo 18,5 roka. Klient má možnosť využiť podľa zákona odklad splátok istiny až na 5 rokov alebo možnosť zníženia splátky o polovicu pri narodení dieťaťa počas obdobia dvoch rokov.
Úver sa poskytuje na financovanie nákladov súvisiacich s bývaním, teda na kúpu alebo výstavbu nehnuteľnosti, zmenu, údržbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti, prípadne ako kombináciu týchto účelov. Všetky náklady je potrebné banke zdokladovať. Časť z poskytnutých finančných prostriedkov je možné použiť aj na uhradenie poplatkov súvisiacich s poskytnutím úveru (napríklad poplatok za ocenenie nehnuteľnosti).

Čerpanie úveru
Úver sa bude čerpať spôsobom dohodnutým v zmluve a to buď jenorázovo alebo postupne.
a) pri jednorazovom čerpaní Tatra banka pripíše celú sumu na účet klienta a klient hneď na druhý mesac začne splácať splátky
b) postupne - úver bude pripísaný na účet klienta po častiach, pričom jednotlivé časti budú pripisované po splnení podmienok. Pri postupnom čerpaní je splácanie rozdelené na lehotu čerpania úveru (kedy dlžník spláca len splátku úrokov) a lehotu splácania (kedy dlžník spláca splátky).

Úrok
Úrokovú sadzbu je možné fixovať na obdobie 1, 2, 3 alebo 5 rokov.

Obdobie fixácie úrokovej sadzby Úrok od / p.a. Sankčný úrok
1 rok 1,65% +8,75%
2 roky 1,35% +8,75%
3 roky 1,05% +8,75%
5 rokov 1,95% +8,75%

Cenník poplatkov

  • Poplatok za poskytnutie úveru: 0,80% z objemu poskytnutého úveru, min.250 €, max. 950 € - momentálne v rámcii akcie Tatra banka odpúšťa poplatky za poskytnutie hypotekárneho úveru
  • Správa a vedenie úverového účtu: 3,50 € / mesiac
  • Zmena zmluvy na návrh klienta: 110 €
  • Predčasné splatenie hypotéky v rámci obdobia končiacej fixácie úrokovej sadzby: bez poplatku
  • Predčasné splatenie úveru v rámci obdobia fixácie:5% z predčasne splatenej istiny
  • Navýšenie úveru: 0,80 % z navyšovanej sumy, min. 250 €, max. 950 €
  • Zmluvná pokuta: 3 % z objemu poskytnutého úveru
  • Sankcia za nepreukázanie účelu použitia finančných prostriedkov: +2 % k úrokovej sadzbe

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte