Stavebný úver so sporením Poštová banka


Poštová banka nedávno zaradila do svojej ponuky nový úverový produkt - Stavebný úver so sporením, ktorý v sebe spája dve výhody – možnosť čerpania úveru a zároveň sporenie do budúcnosti. Táto novinka sa však nestretla s pochopením dvoch stavebných sporiteľní, konkrétne Prvej stavebnej sporiteľne a Wüstenrot stavebnej sporiteľňe, ktoré reklamu na tento produkt označili ako zavádzajúcu, nakoľko sa podľa nich nejedná o stavebný ale spotrebný úver. Za pravdu im dala aj Rada pre reklamu, ktorá túto reklamu Poštovej banky označila za neetickú.

Nie je však našou úlohou hodnotiť etickosť tejto reklamnej kampane, ale posúdiť, či sa tento úver oplatí pre spotrebiteľa.

Základné informácie
  • možnosť získať finančné prostriedky no rekonštrukciu bytu, domu alebo aj na čokoľvek iné od 3500 do 20000€
  • možnosť rozložiť si splátky na obdobie od troch do desiatich rokov
  • úver získate aj bez ručiteľa, bez dokladovania príjmu a bez založenia nehnuteľnosti
  • jedná sa o bezúčelovú pôžičku, takže je len na Vás, na čo finančné prostriedky použijete

Ako to funguje

Pýtate sa, ako je možné čerpať úver a zároveň sporiť? A prečo by ste to mali skúsiť? Poštová banka ponúka klietom možnosť v rámci sporenia jednorazovo vložiť 20% z hodnoty úveru a tým klient získa zvýhodnenú úrokovú sadzbu o päť percent. Za takýchto podmienok získate úrok od 7,9%.

Druhá možnosť je čerpať úver a zároveň pravidelne sporiť. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, získate ho s úrokom nižším o 4% ako v prípade, že by ste nesporili. V tomto prípade najlepšia úroková sadzba, ktorú môžete dostať je 8,9%.



Podmienkou na získanie výhodnejšej úrokovej sadzby je, že každý mesiac musíte nasporiť istú sumu, minimálne však 30 eur. Ak túto podmienku splníte, Váš vklad sa zhodnotí úrokovou mierou 1% a banka Vám toto zhodnotenie pripíše na účet každého pol roka. Ďalej banka ponúka možnosť získania garantovanej prémie, ktorej výška sa stanovuje nasledovne:

  • ak ročne nasporíte sumu od 0-1499 €, tak sa vypočíta garantovaná prémia ako 8% z ročného vkladu, maximálne však zo sumy 670 €. Maximálna výška prémie, ktorú takto môžete získať je len 53,60€.
  • ak Vaše vklady ročne presiahnu sumu 1500€ získate garantovanú prémiu vo výške až 15 %, maximálne zo sumy 670€. Maximálna výška prémie je v tomto prípade 100,50 €.

Záver

Stavebný úver so sporením je teda výhodný v prípade, ak dokážete maximálne využiť zhodnotenie úrokovej miery a garantovanú prémiu. Nevýhodou je jeho komplikované nastavenie a podmienky, ktoré záujemcom sťažujú porovnávanie s konkurenčnými bankami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte