Vkladná knižka Junior Poštová banka

V ponuke vkladových produktov Poštovej banky pre deti sa nachádza vkladná knižka Junior, ktorá je určená pre deti do 18 rokov. Jej výhodou je, že peniaze môžete vkladať kedykoľvek, keď máte k dispozícii voľné finančné prostriedky. Zriadenie vkladnej knižky junior je bez poplatku, rovnako ako aj jej vedenie. Nasporené finančné prostriedky nie sú viazané, takže si ich môžete kedykoľvek vybrať bez poplatkov. Jedinou podmienkou, ktorú musíte dodržať je minimálny vklad a minimálny zostatok vo výške 3,32 €.
 
Úročenie
Vklad sa úročí veľmi nízkou úrokovou sadzbou, len 0,01%. Je to z toho dôvodu, že sa jedná o produkt bez výpovednej lehoty. Poštová banka však prizná špeciálnu úrokovú prémiu vo výške 1,60 % p.a. v prípade že počas predchádzajúceho kalendárneho roka neuskutočníte žiaden výber (okrem výberu pripísaných úrokov) a zároveň ak za rok uskutočníte vklad na vkladnú knižku vo výške minimálne 39,83 € (bez pripísaných úrokov a prémie).
 
Prémie
Okrem štandardného úroku (0,01%) a úrokovej prémie (1,6%) banka poskytuje ešte jedno zvýhodnenie v podobe pripísanej prémie pri životnom jubileu dieťaťa (pri dosiahnutí 6. a 15. roku). Pri týchto jubileách Poštová banka pripíše na vkladnú knižku 1% z priemerného zostatku vkladu za posledný kalendárny rok. Nárok na túto prémiu majú len sporitelia, ktorý majú uzatvorenú zmluvu po dobu minimálne troch rokov. Výška tejto prémie je minimálne 7,80 € a jej maximálna hodnota je 66,39 €. Prémia podlieha dani z príjmu.
 
Poplatky 
  • Založenie vkladnej knižky: bez poplatku
  • Vedenie: bez poplatku
  • Zrušenie : 3,32 €
  • Došlá bezhotovostná platba na vkladnej knižke bez výpovednej lehoty z inej banky: 0,76 €
  • Poplatok za výmenu vkladnej knižky: 1,20 € + poštovné
  • Umorenie: 6,64 €
  • Potvrdenie o výške zostatku: 0 €
  • Žiadosť o zmenu údajov vkladnej knižky bez jej výmeny - napríklad zmena mena, adresy...: 0 €
     
Oplatí sa?
Vkladná knižka Junior nie je príliš výnosným vkladovým produktom. Na získanie zaujímavejšieho úroku 1,60 % p.a. nesmie sporiteľ realizovať počas predchádzajúceho roka žiadne výbery. Úroky sú navyše pripisované len raz ročne. Preto sa oveľa viac oplatí napríklad sporiaci účet ZUNO, kde je úroková sadzba tiež 1,60 %, ale je vyplácaná mesačne a navyše môžete peniaze vyberať kedykoľvek. V Poštovej banke by ste pri čo i len jedinom výbere za rok dostali úrok len 0,01 % a to je dosť veľký rozdiel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte