Kontokorentný úver


Kontokorentný úver je ľudovo povedané možnosť ísť do mínusu. Finančné inštitúcie ponúkajú možnosť zriadenia kontokorentného úveru alebo povoleného prečerpania k bežnému účtu do výšky vopred schváleného limitu a poskytuje sa súkromným osobám ale aj podnikateľom.

Aké sú výhody a nevýhody kontokorentného úveru?


Výhody
  • je akousi finančnou rezervou, ktorá Vám umožní zrealizovať platby aj keď na svojom účte nemáte dostatok vlastných peňazí. Ak napríklad potrebujete zaplatiť faktúru za telefón, nájom alebo akýkoľvek trvalý príkaz môžete využiť povolené prečerpanie a nemusíte sa báť, že sa dostanete do omeškania. Dlh sa vyrovná akonáhle dostanete na svoj účet výplatu.
  • ak povolené prečerpanie nevyužívate, neplatíte žiadne úroky. Mesačný poplatok si väčšina bánk účtuje len vtedy, ak príde k využitiu služby. Úrok platíte len za obdobie kedy ste kontokorentný úver využili a z požičanej sumy
  • splácate kedykoľvek Vám to vyhovuje. Každým prijatím platby na Váš kontokorentný účet si znižujete debetný zostatok, tým pádom sa obnovuje možnosť čerpať kontokorentný úver až do výšky úverového limitu.
  • peniaze máte k dispozícii kedykoľvek bez zdĺhavého vybavovania pôžičky

Nevýhody
  • je vhodný iba na krátkodobé použitie. Úroková sadzba je nastavená pomerne vysoko. Keď však dlh splatíte v priebehu niekoľkých dní, výšku úroku si ani nevšimnete. Ak však využijete povolené prečerpanie na dlhšie obdobie (mesiac-dva) a na vyššiu sumu, pripravte sa na „mastný úrok“
  • niektorí menej finančne gramotní ľudia v domnení že na účte majú disponibilný zostatok v „neočakávano vysokej sume“ veselo míňajú bez toho, aby si uvedomili, že nemíňajú svoje, ale požičané peniaze. Kontokorentný úver je tak vhodný len pre ľudí, ktorí chápu ako funguje a využívajú ho len v nevyhnutných prípadoch

Ako ho získať

Povolené prečerpanie ponúkajú takmer všetky slovenské banky. Niektoré ho „pridávajú“ k balíčku služieb automaticky, v iných si oň musíte požiadať. Finančná inštitúcia poskytuje kontokorentný úver do výšky schváleného úverového limitu. Maximálna výška úverového limitu sa stanovuje individuálne na základe kreditných obratov na účte klienta. Niektoré banky poskytujú úverový limit až do výšky dvojnásobku mesačného príjmu klienta.
Požiadať oň môžete buď na pobočke banky, alebo v niektorých prípadoch (ZUNO) aj prostredníctvom internet bankingu.
To, že banka Vám schválila istý limit neznamená, že sa nemôže zmeniť. Môže, akonáhle príde k výraznému poklesu prijatých platieb v prospech Vášho kontokorentného účtu, banka môže úverový limit podstatne znížiť či dokonca úplne zrušiť.

Vo väčšine prípadov sa od Vás bude požadovať nasledovné:

  • vedenie osobného účtu v danej banke po dobu minimálne 3 mesiacov (to je z dôvodu, aby si mohli overiť, aké sú Vaše mesačné príjmy, výdavky a zostatky)
  • v určitých prípadoch sa požaduje aj minimálny mesačný zostatok na účte

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte