Dostupná pôžička Poštová banka

Poštová banka má vo svojej ponuke produkt s marketingovo pútavým názvom Dostupná pôžička. Je však tento úver naozaj dostupný každému? Základným predkpokladom na jej získanie je pravidelný príjem, to znamená, že pôžička nie je určená pre ľudí bez práce či takých, ktorý výšku svojho príjmu nedokážu zdokladovať. Žiadosť si môže podať každý vo veku od 18 do 70 rokov ktorý je zamestnaný dlhšie ako 3 mesiace alebo ak je záujemcom živnostník, tak podmienkou je istá podnikateľská história (podnikateľ odovzal aspoň jedno daňové priznanie). Banka akceptuje aj žiadosti dôchodcov do 70 rokov ktorí poberajú starobný, výsluhový a invalidný dôchodok.

Charakteristika
Poskytuje sa bezúčelovo, to znamená že odpadá akákoľvek administratíva v súvislosti s preukazovaním na čo boli peniaze z Dostupnej pôžičky použité. Minimálna výška úveru je 400 € a úverový strop je až 7000 €. Klient Poštovej Banky si môže rozložiť jednotlivé splátky na obdobie od 12 mesiacov do 6 rokov, podľa toho, ako vysokú mesačnú splátku si môže dovoliť. Banka sľubuje výšku mesačnej splátku už od 13 €. Je to tak trochu marketingový trik, nakoľko 13 € splátka je možná jedine v prípade najnižšieho úveru 400 € a pri najdlhšej dobe splatnosti. Pri všetkých ostatných kombináciách je samozrejme výška mesačnej splátky niekoľko násobne vyššia, čo ilustruje aj nasledovná tabuľka splátok.


Samozrejme do tabuľky sa nezmestia všetky kombinácie - záujemca si môže vybrať akúkoľvek výšku pôžičky napríkad aj 5600 € (suma musí byť zaokrúhlená na 100)

Oplatí sa?
Banka poskytuje Dostupnú pôžičku s úrokom v rozsahu od 7,50 % do 32,50 %. O koľko percent ju preplatíte si môžeme ilustrovať na nasledovnom príklade:
Vezmete si úver v plnej výške 7000 € so splatnosťou 6 rokov. Pri týchto vstupných údajoch vychádza mesačná splátka 166 € s úrokom 19 % ročne. Ročná percentuálna miera je v tomto prípade 20,73 % (toto číslo vyjadruje o koľko sa navýši čiastka ktorú musíte splatiť za jeden rok). Celková čiastka ktorú budete musieť Poštovej banke vrátiť je 11 945 €, celkové preplatenie predstavuje 4 945 €. Či sa oplatí, posúďte sami. Ak by ste si napríklad vzali bezúčelovú pôžičku napríklad vo VUB banke, úroková sadzba sa pri Flexipôžičke pohybuje od 8,90 - 18,90 % . Všimnite si, že maximálna hranica úroku je takmer dvojnásobne nižšia ako pri dostupnej pôžičke.

Ako ju získať výhodnejšie
Banka ponúka možnosť získať úver o niečo výhodnejšie (bez poplatku za poskytnutie a bez poplatku za vedenie úverového účtu), v prípade že žiadateľ si zriadi účet v Poštovej banke. Ak budete úver čerpať na účet vedený v konkurenčnej banke, zaplatíte poplatok 29,87 €.


Záver
Tento produkt je mimoriadne úspešný nielen vďaka masívnej kampani, ale ocenila ho aj odborná porota v nezávislej súťaži Zlatá minca 2011, kde Dostupná pôžička získala úctyhodné tretie miesto v kategórii Spotrebné úvery na čokoľvek.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte