Pôžičky

V poslednom období pozorujeme trend, že pôžičky sa stali bežnou súčasťou nášho života. Neváhame si požičať na nové auto, na bývanie, na dovolenku či na štúdium. Veď na čo by ste dlhé mesiace šetrili, keď si môžete požičať okamžite a navyše pohodlne. Stačí zavolať a vyplniť online formulár a peniaze máte najneskôr do dvoch dní na účte.

Vziať si pôžičku, či nevziať

Úvery na bývanie, teda hypotéka určená na kúpu nehnuteľnosti alebo študentské pôžičky na financovanie vysokoškolského štúdia sú skvelým pomocníkom a veľa krát to bez nich ani nejde. Veď dnes nemá len tak hocikto voľné finančné prostriedky vo výške niekoľko stotisíc eur na kúpu bytu či domu, preto je častokrát jedinou možnosťou na financovanie nákladov súvisiacich s bývaním práve hypotéka. Na druhej strane využívanie pôžičiek na dovolenku alebo na nerozvážne míňanie peňazí na predvianočné nákupy je z ekonomického hľadiska škodlivé. Predtým, než si vezmete pôžičku by ste si mali odpovedať na otázku, či Vám daný úver prinesie zisk z dlhodobého hľadiska. Napríklad pri hypotéke alebo pri pôžičke na štúdium je odpoveď na túto otázku jednoznačne áno. Asi ťažko by ste mohli odpoveď na otázku kladne pri spotrebných úveroch, ktorými sa reklamy len tak hemžia. Veď kto by mohol odolať „výhodnej ponuke“ na nový televízor ktorý navyše nemusíte začať splácať hneď ale až o 3 mesiace a so splátkou už od 10 € mesačne. Nakoniec však zístíte, že ste televízor preplatili o 30-40 % a keď ho konečne splatíte, bude taký nemoderný, že môžete rovno začať uvažovať o kúpe nového. Poviete si, že veď malá mesačná splátka Váš rozpočet nezaťaží - to je síce pravda, ale rozumný človek by mal dôkladne zvažiť všetky finančné závázky, aj menšie čiastky a nezaťažovať tak seba a aj celú svoju rodinu nezmyselnými dlhmi.
Pred podaním žiadosti o pôžičku by ste si teda mali zhodnotiť svoju súčasnú finančnú situáciu a odhadnúť Vaše budúce možnosti a až na základe tejto analýzy sa rozhodnúť, či je naozaj nevyhnutné si úver vziať a v akej výške. Nerátajte však s tým, že vždy budete mať príjem v takej výške, na ktorú ste teraz zvyknutý. Je potrebné vziať do úvahy napríklad výpadok príjmu manželky z dôvodu materskej dovolenky a náklady na výchovu detí. Radšej počítajte aj s nepriaznivými situáciami a pre takéto prípady si vytvorte finančnú rezervu, ktorá by Vám mala pokryť základné výdavky na živobytie po dobu aspoň 3 mesiacov.

Porovnajte si viaceré alternatívy

Neberte si hneď prvú pôžičku na ktorú natrafíte. Poskytovatelia, sa snažia v rámci konkurenčného boja získať nových klientov často aj zavádzajúcou reklamou. Napríklad: Poskytujeme pôžičky s úrokom 4%. Samozrejme „zabudnú“ uviesť že úrok 4% platí len počas prvých troch rokoch a potom sa úroková sadzba zvýši na dvojnásobok. Preto nie je vždy zlato čo sa blyští. Ak si chcete požičiavať zodpovedne, nájdite si čas na prieskum trhu. Všímať by ste si mali okrem úrokovej sadzby aj ročnú percentuálnu mieru nákladov. Tento údaj poskytuje užívateľovi informáciu o tom, aké je celkové navýšenie čiastky ktorú má splatiť za rok. Množstvo ľudi sa mylne domnieva že ak je RPMN povedzme 30%, tak budú náklady na získanie pôžičky 30 %. To však nie je pravda, 30 % budú v tomto prípade len náklady na pôžičku za rok a nie za celú dobu splatnosti.

 

Poistite sa

Ak zvažujete pôžičku na vyššiu sumu, určite je na mieste zvážiť aj poistenie pre prípad straty zamestnania, invalidity alebo práceneschopnosti. Obzvlášť pri hypotékach sa stáva že klient v dôsledku straty zamestnania príde o nehnuteľnosť, ktorú dlhé roky splácal - zbytočne. Banky poskytujúce hypotekárne úvery často majú uzavretú zmluvu s poisťovňou a tak klientom za komplexné poistenie nehnuteľnosti ponúkajú buď zľavu z poisteného alebo zľavu z poplatku za poskytnutie úveru. Positenie úveru nie je lacné, ale dodá Vám to istotu že v prípade, že by poistná udalosť nastala, poisťovňa preberie splácanie pôžičky za Vás.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte