Hypotéka bez dokladovania príjmu Tatra banka

Tatra banka je jednou z mála bánk na slovenskom trhu, ktoré ponúkajú možnosť získať hypotéku bez dokladovania príjmu. Tento produkt je určený pre osoby, ktoré síce disponujú pravidelným príjmom, no z rôznych dôvodov výšku príjmu nemôžu zdokladovať. Často o hypotéky a úvery bez dokladovania príjmu žiadajú podnikatelia, ktorý využili všetky dostupné možnosti na zníženie daňovej povinnosti. Podnikateľom sa tak často podarí dosiahnuť veľmi nízku alebo dokonca nulovú daň, no na druhej strane je pre nich získanie hypotéky veľmi obtiažne. Práve pre takýchto ľudí je určený hypotekárny úver bez dokladovania príjmu z Tatra banky.
Základné informácie o produkte
Parametre sú veľmi podobné s klasickou hypotékou, ale samozrejme sú menej výhodnejšie pre klienta z dôvodu, že pre banku predstavuje žiadateľ, ktorý nemá preukázateľný príjem vyššie riziko. A tak je potrebné počítať s vyššou úrokovou sadzbou. Okrem toho je aj maximálny pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľnosti nižší ako býva pri klasických hypotékach. V tomto prípade získate úver len do 50 % hodnoty nehnuteľnosti. Minimálna výška hypotéky je 10 000 €. Splátky si môže klient rozložiť na obdobie od 4 až do 30 rokov, pričom je možné vybrať splatnosť vždy po pol rokoch - napríklad 10,5 roka, 13,5 roka alebo 14 rokov atď. Podobne ako pri všetkých ostatných hypotekárnych úveroch, aj tento je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosťou. Na to, aby banka mohla posúdiť Vašu žiadosť je potrebné predložiť znalecký posudok, pričom máte dve alternatívy - buď si môžete zohnať vlastného znalca alebo môžete využiť možnosť interného znaleckého posudku, ktorý vypracuje špecialista z Tatra banky. Výhodou interného znaleckého posudku je lepšia cena, zaplatíte zaň len malý poplatok 100 € za znalecký posudok bytu a 170 € za rodinný dom. Nevýhodou je, že pokiaľ sa rozhodenete pre hypotéku z inej banky z dôvodu, že Vám ponúknuté podmienky Tatra banky nebudú vyhovovať, tak budú peniaze vynaložené na interný znalecký posudok zbytočne vyhodené, nakoľko tento slúži iba pre potreby Tatra banky pri posúdení žiadosti.
Hypotéka bez dokladovania príjmu z TB je účelovým úverom, ktorý je možné použiť na nadobudnutie nehnuteľnosti, výstavbu, zmenu, rekonštrukciu nehnuteľnosti alebo na splatenie predtým poskytnutých úverov. Časť z úveru pritom môžete použiť bez dokladovania účelu, napríklad na uhradenie poplatku za poskytnutie úveru či znaleckého posudku.
Tatra banka ponúka k úverom zabezpečeným nehnuteľnosťou aj možnosť zrýchleného splácania v podobe extra splátok. Extra splátky môže využiť každý klient, ktorý si takúto možnosť vopred v zmluve dohodol. Vďaka zrýchlenému splácaniu môžete kedykoľvek poslať v termíne bežnej splátky aj peniaze navyše, maximálne vo výške trojnásobku štandarnej splátky. Takýmto spôsobom môže klient splatiť úver oveľa skôr a ušetriť tak nemalú sumu na úrokoch. Túto službu sa však oplatí využívať iba vtedy, ak to s ňou myslíte naozaj vážne, lebo akonáhle máte zrýchlené splácanie aktivované, úroková sadzba sa automaticky zvýši o 0,3% p.a.
Úroky
Klient si môže pri podpise zmluvy vybrať jedno z nasledovných období fixácie úrokovej sadzby:
  • 1 rok - s úrokom od 6,75 % p.a.
  • 2 roky - od 6,75 % p.a.
  • 3 roky - od 6,65 % p.a.
  • 5 rokov - od 7,05% p.a.
  • 10 rokov - od 7,75% p.a.
  • 15 rokov - od 8,85 % p.a.
Poplatky
  • Poplatok za poskytnutie hypotéky: 0,80% z objemu poskytnutého úveru, min.250 €, max. 950 € - Momentálne je akcia a úver získate bez poplatku za poskytnutie
  • Správa úverového účtu: 3,50 € / mesiac
  • Zmena zmluvy na žiadosť klienta: 110 €
  • Predčasné splatenie hypotéky pri zmene fixácie: bez poplatku
  • Predčasné splatenie úveru v rámci obdobia fixácie:5% z predčasne splatenej istiny
  • Navýšenie úveru: 0,80 % z navyšovanej sumy, min. 250 €, max. 950 €
  • Zmluvná pokuta: 3 % z objemu poskytnutého úveru
  • Sankcia za nezdokladovanie účelu: +2 % k úrokovej sadzbe
Podmienky
Nárok na získanie hypotéky z TatraBanky majú osoby staršie ako 18 rokov. Maximálny akceptovaný vek v čase podania žiadosti je 55 rokov. Žiadateľ musí byť občanom SR alebo cudzinec s povolením na trvalý pobyt na území SR. Podmienkou pre poskytnutie úveru je poistenie založenej nehnuteľnosti pre prípad zničenia či poškodenia a poistenie je nutné vinkulovať v prospech banky. Pri vybavovaní hypotéky môžete priamo v pobočke Tatra banky uzatvoriť poistenie so zmluvnou poisťovňou Uniqua.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte