Pôžičky pre živnostníkov

Pôžičky pre živnostníkov sa môžu na prvý pohľad zdať ako ťažko dostupné. Nie vždy je získanie úveru pre živnostníka neriešiteľným problémom a situácia sa začína obracať skôr v ich prospech. Takmer každá banka na Slovensku, ktorá sa zameriava na segment malých a stredných podnikateľov má v ponuke aj pôžičky pre živnostníkov, aj keď tieto sa môžu skrývať za iným názvom. Jednotlivé ponuky sa nelíšia len objemom úveru, splatnosťou a zabezpečením, ale čo bude podnikateľa zaujímať najviac, rozdiely sú aj v podmienkach získania takejto pôžičky. Najčastejšie sa podnikateľ stretne s tým, že banka požaduje ako základnú podmienku poskytnutia úveru podnikateľskú históriu minimálne 1-2 roky. Na tejto podmienke množstvo začínajúcich živnostníkov pohorí, nakoľko ešte len rozbiehajú svoje podnikanie a logicky nedokážu predložiť finančné výkazy za požadované obdobie. Opatrnosť bánk v takýchto prípadoch je aj celkom na mieste. Živnostník alebo malý podnikateľ bez histórie pre banku predstavuje zvýšené riziko, nakoľko schvaľovací proces má vo finančných inštitúciách prísne pravidlá a keďže banka nemá na základe čoho posúdiť klientovu bonitu, úver je zamietnutý. Samozrejme, všade existujú výnimky, takže pôžička pre začínajúcich podnikateľov nie je úplne neznámym pojmom ani v slovenských bankách.

Na druhej strane existuje však veľké množstvo ponúk spotrebných úverov pre podnikateľov s dlhšou históriou, určených na financovanie podnikateľských aktivít. Tieto sa poskytujú aj bez zabezpečenia - jediné, čo sa od živnostníka očakáva, je predloženie už vyššie spomínaných dokladov preukazujúcich výšku jeho príjmu. Najčastejšie sa požaduje daňové priznanie za posledné dve zdaňovacie obdobia, výpis z podnikateľského účtu a potvrdenie o zaplatení dane. V prípade, že živnostník poskytne veriteľovi zabezpečenie (napríklad nehnuteľnosťou alebo finančným majetkom), získa výhodnejšiu úrokovú sadzbu, dlhšiu splatnosť a väčší objem úveru. Na poskytovanie podnikateľských pôžičiek sa zameriava VÚB banka, Tatra banka a najväčšia komerčná banka Slovenská sporiteľňa.

1. Tatra banka poskytuje pôžičku pre živnostníkov (zapísaných v živnostenskom registri), spoločnosti s ručením obmedzeným a akciové spoločnosti zapísané v obchodnom registri prostredníctvom úverového produktu Business Úver TB Expres. Tento business úver sa poskytuje bezúčelovo od 3 500 € až do výšky 135 000 € a podnikateľ ho môže získať aj bez hmotného zabezpečenia. Zabezpečenie sa uskutočňuje formou dohody o ručení. Klient si môže vybrať formu poskytunutia úveru buď kontokorentnú (so splatnosťou 1 rok s následným prehodnotením) alebo splátkovú so splatnosťou 1-4 roky. Základnou podmienkou pre poskytnutie tohto úveru je podnikateľská história minimálne 2 roky bez zmeny právnej formy a predloženie finančných výkazov s uzatvoreným finančným obdobím za 2 predchádzajúce zdaňovacie obdobia.

Tatra banka však veľmi opatrne pristupuje k začínajúcim podnikateľom. Keďže nedokáže odhadnúť ich finančný vývoj, veľý dôraz kladie na zabezpečenie úveru, ktorým môže byť v prípade začínajúcich živnostníkov ručenie treťou stranou (firmou), ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť minimálne 2 roky a ktorá predložila požadované finančné výkazy. Ďalšiu možnosť získania finančných prostredkov z Tatra banky predstavuje bezúčelový úver zabezpečený finančným majetkom. Tento je vhodný pre podnikateľa, ktorý si zhodnocuje prostriedky na termínovanom účte, vkladnej knižke alebo sporiacich produktoch Tatra Asset Managementu (banka bude akceptovať aj finančný majetok vo vlastníctve inej osoby, či už fyzickej alebo právnickej).

2. VÚB banka má v ponuke podnikateľských úverov napríklad profi úvery, kreditné karty a komernčé úvery. Zaujímavý je najmä Profi úver, ktorý slúži na financovanie prevádzkových podnikateľských potrieb klienta a ktorý sa poskytuje v rozsahu od 3000 -170 000 €. Poskytuje sa taktiež bezúčelovo, to znamená že živnostník nemusí banke dokladovať účel použitia finančných prostriedkov. Splatnosť sa pohybuje pri kontokorentnej forme od 1-12 mesiacov a pri splátkovej forme 1-4 roky. Zabezpečenie je nutné podpísaním blankozmenky majiteľmi spoločnosti. Základnou podmienkou pre poskytnutie Profi úveru je podnikateľská história minimálne 1 rok pre klienta banky a 2 roky pre neklienta (2 ukončené účtovné obdobia).

Začínajúci podnikatelia, ktorí majú vo VÚB banke vedený podnikateľský účet (Flexibiznisúčet) po dobu minimálne 6 mesiacov majú možnosť využiť úverovú linku, prostredníctvom ktorej môžu získať jeden z úverových produktov banky až do výšky 35 000 € so splatnosťou až 24 mesiacov. Výška pôžičky bude závisieť od obratov na podnikateľskom účte a od využívania ostatných produktov Všeobecnej úverovej banky.

3. Slovenská sporiteľňa poskytuje malým a stredným firmám a živnostníkom Bezúčelový úver pre podnikateľov na financovanie podnikateľských potrieb až do výšky 200 000 €. Poskytuje sa v 2 formách - bez zabezpečenia s maximálnou splatnosťou 4 roky a so zabezpečením s lehotou splatnosti do 10 rokov. Ak podnikateľ poskytne banke zabezpečenie, získa bezúčelovú pôžičku s nižšou úrokovou sadzbou, ako keby zabezpečenie neposkytol. Pre zažínajúcich živnostíkov SLSP ponúka povolené prečerpanie do výšky 8 500 €. Výška povoleného prečerpania bude závisieť od kreditných obratov na účte klienta. Podmienkou je vedenie podnikateľského účtu v Slovenskej sporiteľni po dobu minimálne 6 mesiacov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte