Trh pôžičiek rastie vďaka spájaniu úverov

Trh pôžičiek a úverov pre jednotlivcov „ťahá“ najmä zvýšený záujem ľudí o takzvanú konsolidáciu pôžičiek, teda o spojenie úverov do jedného s cieľom čo najviac znížiť mesačnú splátku a odľahčiť finančné zaťaženie človeka splácajúceho niekoľko úverov naraz. V podstate existujú dva typy refinančných úverov - prvým je refinancovanie hypoték alebo úverov zabezpečených nehnuteľnosťou. Refinancovanie hypotéky ľudia využívajú najmä v čase končiacej fixácie úrokovej sadzby, kedy je možnosť hypotéku splatiť bez poplatku. Ak sa teda naskytne ponuka z konkurenčnej banky s výhodnejšou úrokovou sadzbou alebo s priaznivejšími podmienkami, nie je nad čím váhať a ponuku refinancovania je dobré využiť. Už aj malé zníženie úrokovej sadzby Vám môže ušetriť na mesačnej splátke desiatky eur. Druhým typom je konsolidácia úverov, kedy si klient môže spojiť viacero úverov do jedného. Konsolidovať je možné úvery z bánk, nebankových spoločností, leasingy, kreditné karty či kontokorenty. Medzi výhody konsolidácie patrí výrazné zníženie poplatkov za vedenie viacerých úverových účtov a ich spojenie do jednej väčšej pôžičky. Klient tak nakoniec miesto troch, štyroch či piatich mesačných splátok u rôznych veriteľov spláca len jednu, v jednej banke s jedným dňom splatnosti, čo má za následok okrem ušetrenia nákladov na bankové poplatky aj sprehľadnenie splácania. V neposlednom rade spotrebiteľov ku konsolidácii vedie aj vidina zníženia úrokovej sadzby. Je totižto dosť pravdepodobné že na jednom úvere s väčším objemom získate lepší úrok ako pri niekoľkých menších. V konečnom dôsledku môžete konsolidáciou ušetriť stovky eur.

Trh pôžičiek na splatenie starých úverov sa teší mimoriadnej obľube

Aj z dôvodu neistej finančnej situácie trh pôžičiek zameraných na splatenie starých úverov stále stúpa. Potvrdzujú to všetky bankové domy pôsobiace na slovenskom trhu. Každý si dokáže veľmi rýchle prepočítať, koľko môže týmto spôsobom ušetriť. Nižšia mesačný splátka a tým pádom aj menšia záťaž rodinného rozpočtu je hlavným argumentom pre konsolidáciu. V minulom roku tak využilo konsolidačné úvery v porovnaní s predchádzajúcim obdobím až o tretinu viac ľudí. Napríklad ČSOB pomôže takýmto spôsobom stovkám klientom mesačne. Najviac je však vidieť tento trend pri hypotekárnom financovaní. Objem refinančných úverov v slovenských bankách k objemu novoposkytnutých úverov na bývanie tvorí až 10-25 %.
 
Do budúcnosti sa dá predpokladať, že tento trend na trhu pôžičiek bude pretrvávať. Klienti, ktorí momentálne splácajú hypotéku, vedia, aká je to finančná záťaž a tak poctivo sledujú vývoj úrokových sadzieb na trhu. Akonáhle takýto klient zistí že jeho/ jej úroková sadzba je vyššia v porovnaní s konkurenciou, pri najbližšej obnove fixácie začne riešiť refinancovanie. To isté platí aj o klientoch ktorí splácajú viacero úverov naraz. Keď im dá niektorá banka dobrú ponuku s tým, že na mesačnej splátke ušetria niekoľko desiatok eur, spravidla neváhajú a túto možnosť využijú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte