Smart Fond z Tatra banky

Každý už istotne videl reklamu na Smart Fond od Tatra banky. Podľa reklamnej kampane sa Smart fond inteligentne zapne, ak trhy rastú, a keď klesajú, vypne sa. Banka sľubuje, že investície sa môžu takýmto spôsobom zhodnotiť oveľa efektívnejšie. V reklamnom spote banka ukazuje inteligentný dom, ktorý sa dokáže prispôsobiť jeho majiteľovi a predpokladať jeho potreby, na základe čoho sa zapínajú a vypínajú jednotlivé spotrebiče, čo má byť metafora na inteligentný Smart fond od Tatra banky.
 
 
 
Pozrite si reklamu
 

 
Ako funguje fond?
Smart fond investuje do všetkých dôležitých aktív na finančnom trhu - do akcií, dlhopisov, peňažných, komoditných a realitných investícií, mien a po novom už aj do zlata. Z pohľadu rizikovosti sú všetky aktíva rovnomerne zastúpené. Reklama je síce pútavá, ale trochu nepresná. Fond sa „nezapína“ a „nevypína“ ale presnejšie by bolo povedať že akcie sa nakupujú alebo predávajú. Využíva pritom trendový indikátor. Peniaze banka investuje len do takých aktív, ktoré rastú a akonáhle začnú klesať, predá ich. Princípom Smart fondu je dosiahnutie porovnateľného výnosu ako na akciovom trhu, preto ak niekto očakáva vysoké výnosy, bude asi sklamaný. Fondom sa dá dosiahnuť porovnateľný výnos ako na akciovom trhu, s hladším priebehom a menšími priebežnými poklesmi. Banka odporúča pre dosiahnutie výnosu minimálny investičný horizont 4 roky.

V reklamnej kampani Vám možno unikli malé písmenká, ktoré bežia pod reklamou a ktoré hovoria:

  „S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov.Hodnota investície do podielového fondu ako aj výnos z nej môžu stúpať alebo klesať podielnik nemusí dostať spät svoju celú investovanú čiastku. Štatút, predajný prospekt a zjednodušený predajný prospekt podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky a.s. Peňažné prostriedky môžu byť investované aj do podielových listov peňažných, dlhopisových akciových a iných otvorených podielových fondov, európskych fondov a iných zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Oficiálny názov podielového fondu je Tatra asset management správc. spoločnosť a.s. Smartfond o.p.f“
 
To, že s investíciami je vždy spojené riziko, nie je žiadnou novinkou. V prípade, že chcete garantovaný výnos bez rizika, skúste termínovaný vklad.
 
Ako investovať?
Investíciu môžete vložiť na ktorejkoľvek pobočke tatrabanky alebo elektronicky cez internet banking prostredníctvom služby i:invest. Minimálna jednorazová investícia je 150 €.
 
Poplatky
Vstupný poplatok 0,00%
Výstupný poplatok v 1. roku: 5 %
v 2. roku: 4 %
v 3. roku: 3 %
po treťom roku: 0 %
Správcovský poplatok 1,15%
Výsledky Smartfondu nájdete na tomto odkaze:
http://www.tam.sk/sk/ponuka-fondov/smart-fond.html#vysledky-fondu
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte