SMS pôžička

SMS pôžička predstavuje veľmi jednoduchý spôsob ako si požičať menšiu sumu peňazí - stačí odoslať sms správu s osobnými údajmi a výškou požadovanej sumy a žiadateľ dostane finančné prostriedky na účet v priebehu niekoľkých dní, spravidla však do 24 hodín. Na Slovensku sa koncept sms pôžičiek veľmi dobre uchytil, napriek tomu, že sa jedná o drahú službu. Ročná percentuálna miera nákladov sa totižto nepohybuje v desiatkách, ani stovkách percent, ale dosahuje až tisícky percent.

Do strednej a východnej Európy sa tento typ krátkodobých pôžičiek dostal zo severských krajín, hlavne z Fínska, Švédska a Estónska, kde túto službu využívajú tisíce ľudí. Preto sa sms pôžičky často nazývajú aj fínske pôžičky.


Na slovenský trh koncept sms pôžičiek predstavila pôvodom fínska spoločnosť Ferratum, ktorá je dodnes leadrom na trhu v tejto oblasti. Ich cieľovou skupinou sú menej solventní klienti, ktorým do výplaty chýba niekoľko desiatok eur. Prostredníctvom sms pôžičiek tak zlú finančnú situáciu zachraňujú tisícky Slovákov mesačne. Osoba, ktorá si chce takýmto spôsobom napríklad zo spoločnosti Ferratum požičať prvý krát, môže požiadať len o malú sumu, od 25 -75 €, s ďalšími riadne a včas splatenými záväzkami sa možnosti zvyšujú a klient tak môže požiadať až o sumu 350 €. Tento systém bol vyvinutý z dôvodu opatrnosti a preverenia klientovej schopnosti splácať aj menší úver. Akonáhle si zákazník niekoľko krát splní svoj záväzok voči veriteľovi tak, ako to bolo dohodnuté v zmluve, v budúcnosti bez problémov získa pôžičku v hodnote niekoľko stoviek eur a v prípade niektorých poskytovateľov aj zľavu z úrokovej sadzby. Poskytovanie menšej sumy na začiatok je v podstate jediným spôsobom, ako sa tieto spoločnosti snažia vyhnúť stratám z nesplatených pôžičiek. Pri ich poskytovaní vôbec neoverujú príjem žiadateľa, nepožadujú ručiteľa a dokonca ani neoverujú úverové registre. Problém im nerobí požičať aj osobe bez zamestnania. Dá sa tak predpokladať, že počet neplatičov pri tomto type pôžičiek je nadpriemerný. Dokazujú to aj štatistiky zo severských krajín - celých 20 % problémov so splácaním pôžičiek majú na svedomí práve tie vybavené prostredníctvom sms správy.

Ako fungujú?


Spoločnosti poskytujúce sms pôžičky poskytujú okamžité a jednoduché riešenie akútneho nedostatku finančných prostriedkov, čím vyplnili medzeru na trhu a to je aj dôvodom ich úspechu. Stačí poslať sms správu s osobnými údajmi, číslom účtu a požadovanou sumou a klient má peniaze na účte spravidla ešte v priebehu toho istého dňa. Jednoduchšie to byť už naozaj nemôže. Daňou za jednoduchosť získania potrebnej hotovosti je enormne vysoký úrok a odplata veriteľovi. Ak si požičiate 100 € na 15 dní, tak za 15 dní budete musieť vrátiť 125 €. Ročná percentuálna miera nákladov na získanie takejto pôžičky tak dosahuje neuveriteľných 22710,96%. Aká je pravdepodobnosť, že človek (napríklad nezamestnaný alebo vo finančných ťažkostiach), ktorý nemá 100 € na začiatku mesiaca, bude mať 125 € na zaplatenie dlhu v polovici mesiaca? Pravdepodobnosť sa v tomto prípade blíži k nule. Čo potom spraví nezamestnaný? Požiada o prolong, teda o predĺženie splatnosti o ďalších 15 dní, za čo si veriteľ bude účtovať ďalších 15€. Ešte viac sa poplatky vyšplhajú v prípade omeškania so splátkou. V takom prípade bude dlžník v omeškaní platiť poplatky za upomienky a sankčné úroky z omeškania.

Spoločnosti poskytujúce sms úvery pritom námietky, že sa jedná o predraženú službu odmietajú. Podľa nich skôr ide o priplatenie za jednoduchosť a pohodlnosť vybavenia spočívajúcu v tom, že klient si môže vybrať požadovanú sumu z bankomatu ešte v priebehu toho istého dňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte