Práca v Rakúsku

Práca v Rakúsku láka tisíce Slovákov túžiacich po lepšie ohodnotenom zamestnaní. A niet sa čomu čudovať. V rámci európskej dvadsaťsedmičky Rakúsko patrí medzi krajiny, kde bol zaznamenaný v rokoch 2008-2012 jeden z najväčších nárastov hodinových mzdových nákladov - až 15,5 %. Priemerné náklady na hodinu práce sú v rámci európskej únie okolo 23,4 €, kým v Rakúsku to je až 30,5 €. Na Slovensku sú pracovné a platové podmienky jedny z najhorších v Európe. Nielenže máme druhý najdlhší pracovný čas (v práci priemerne trávime týždenne až 40,9 hodiny), ale dokonca nám patrí aj nelichotivé, siedme miesto od konca čo sa týka priemernej hodinovej mzdy - v priemere zarobíme za hodinu iba 8,3 €.

Obrovský rozdiel v priemerných platoch na Slovensku a v Rakúsku je teda hlavným dôvodom, prečo sa tisíce Slovákov rozhodujú pracovať v Rakúsku. Vysoký záujem je najmä o opatrovateľky, ktorých je podľa údajov Slovenskej akadémie vied až 16000. Slovensky si často hľadajú uplatnenie aj v zdravotníctve - ako zdravotné sestry. Muži majú záujem o prácu v stavebníctve. Veľký dopyt je aj po pracovných ponukách v oblasti hoteliérstva a cestovného ruchu. Množstvo Slovákov pracuje sezónne na hoteloch v Alpách ako čašníci, kuchári či ako pomocná sila v kuchyni. Zaujímavosťou je skutočnosť, že rakúski zamestnávatelia prostredníctvom slovenských personálnych agentúr ponúkajú aj prácu v Rakúsku pre páry - napríklad chyžná a umývač riadu. Pre zamestnávateľa má zamestnanie páru jednu veľkú výhodu v tom, že nemusí zabezpečiť dve samostatné ubytovania, ale stačí iba jedna izba.
 

Máte nárok na rovnaký plat ako majú Rakúšania


Výška platu bude však závisieť od dosiahnutého vzdelania, praxe, špecializácie a v neposlednom rade aj od znalosti nemčiny. Bez znalosti jazyka alebo iba so základnou nemčinou si môžete nájsť uplatnenie iba horšie platenú prácu - ako pomocná sila v kuchyni či upratovačka, ktorá nevyžaduje komunikáciu so zákazníkom.

V súčasnosti platí v Rakúsku zákon o sociálnom a mzdovom dumpingu, podľa ktorého majú všetci zamestnanci bez ohľadu na štátnu príslušnosť nárok na minimálnu mzdu stanovenú kolektívnou zmluvou (v Rakúsku nie je stanovená minimálna mesačná mzda, ale pre jednotlivé profesie ju stanovujú kolektívne zmluvy). Tento zákon zabezpečuje Slovákom pracujúcim v Rakúsku rovnaké práva a pracovné podmienky ako majú domáci občania. To znamená rovnakú mzdu ale aj kontrolu uhrádzania daní a povinných odvodov.

Ako hľadať prácu v Rakúsku


Dobrou správou je, že z pracovnoprávneho hľadiska je Slovák v rovnakom postavení ako domáci Rakúšan - môže teda využiť všetky možnosti získania práce. Potom, čo boli v máji 2011 zrušené prechodné opatrenia (Rakúsko považovalo svoj pracovný trh po vstupe Slovenska do EÚ za vysoko ohrozený v dôsledku prílevu lacnej pracovnej sily) je vybavenie práce u nášho južného suseda oveľa jednoduchšie. Pre väčšinu profesií a zamestnaní to znamená, že nie je potrebný žiaden „papier“ na vykonávanie práce. Existujú však špeciálne skupiny profesií, ktoré sú stále regulované zákonmi a administratívnymi predpismi. Ide o povolania ako lekár, stomatológ, učiteľ, sociálny pracovník a podobne, kde je potrebné pred nástupom do zamestnania overiť dosiahnuté vzdelanie.


Pri hľadaní zamestnania je možné využiť ponuku práce cez personálne agentúry. Predtým, než sa rozhodnete využiť služby personálnej agentúry, je potrebné si overiť dve veci. Dôležité je, aby agentúra mala povolenie na sprostredkovanie zamestnania - platnú licenciu od UPSVAR-u. Vhodné je tiež si overiť referencie personálnej agentúry na internete, najmä vtedy, ak od Vás láka poplatok vopred. Podľa platnej slovenskej legislatívy si môže agentúry účtovať poplatok za sprostredkovanie zamestnania jednorázovo vo výške 20 % z mesačnej mzdy, ak dohodne sezónnu prácu na menej ako 6 mesiacov a max. 30 % zo mzdy, ak je dĺžka zamestnania viac ako 6 mesiacov. Poplatok si môžu agentúry účtovať až po prvej vyplatenej mzde, nikde nie vopred! Pri niektorých vysoko ohodnotených profesiách z oblasti zdravotníctva či informačných technológií si personálne agentúry neúčtujú poplatok za dojednanie práce od zamestnanca, ale od zamestnávateľa.


Druhou možnosťou je vyhľadávanie pracovných ponúk prostredníctvom slovenských portálov - najviac ich nájdete na profesia.sk v sekcii Rakúsko.


Najviac pracovných ponúk nájdete na rakúskych pracovných portáloch:

http://www.ams.at/index.html
http://www.jobpilot.at
http://www.karriere.at
http://www.unijobs.at/


Sezónne práce a brigády v Rakúsku

www.ferienjob.at
www.gastrojobs.at

V neposlednom rade je dobrým zdrojom informácii ohľadom voľných pracovných miest aj denná tlač: Der Standard, Die Presse, Kurier, KleineZeitung

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte