Študentská pôžička


S nástupom nového školského roku banky evidujú zvýšený záujem o študentské pôžičky. Pre úver sa rozhodujú študenti, ktorí nechcú finančne zaťažovať svojich rodičov a ktorí sa chcú osamostatniť. Ponuka pôžičiek pre študentov je aj na slovenskom trhu bohatá a výber konkrétneho poskytovateľa vôbec nie je jednoduchý. Viete, ktorá banka poskytuje najlepšie úroky a podmienky? Čítajte ďalej, v tomto článku sa dozviete všetky potrebné informácie ohľadom získania úveru.
Banky si dobre uvedomujú, že finančné možnosti študentov sú obmedzené nízkym rozpočtom, s ktorým môže poriadne „zamávať“ mesačná splátka pôžičky. A tak banky ponúkajú možnosť odkladu splátok istiny až o päť rokov, kedy študent riadne ukončí vysokoškolské štúdium a nájde si stabilné zamestnanie. Vďaka tejto výhode tak môže každý študent získať bezúčelovú pôžičku, ktorú spláca počas štúdia len s minimálnymi splátkami úrokov.
Finančné inštitúcie ponúkajú okrem iných benefitov aj oveľa výhodnejší úrok v porovnaní s klasickými bezúčelovými spotrebnými úvermi. Rozdiel v úrokovej sadzbe je 1 - 1,5 % v prospech študentov.

Aké ďalšie výhody poskytuje študentská pôžička?

  • poskytuje sa bez dokladovania príjmu, keďže sa predpokladá, že študent žiaden príjem nemá, alebo ho má len minimálny (privyrobenie si prostredníctvom brigád alebo počas letného pobytu v zahraničí)
  • väčšina bánk poskytuje pôžičky pre študentov so zľavou z poplatku alebo bez akéhokoľvek poplatku za poskytnutie
  • nižšie mesačné poplatky za vedenie úverového účtu


Porovnanie študentských pôžičiek

Na Slovensku tento úver špeciálne určený pre študentov vysokých škôl poskytuje celkom štyri banky.

Názov banky a produktu Ročný úrok Poplatok za poskytnutie Mesačný poplatok Min. a maximálna výška úveru Splatnosť
VÚB banka
Flexipôžička pre študentov
7,90% pre všetkých študentov 0,00 € 0,00 € 500-10 000 € 12-72 mesiacov
Volksbank
Úver vysokoškolákom
7,95% pre všetkých 0,00 € 0,00 € 1000 - 5 000 € 12 - 120 mesiacov
UnicreditBank
Spotrebný úver pre vysokoškolákov
8,50% pre všetkých 2% z výšky úveru, min. 30 € 2,20 € 650 - 10 000 € 12 - 60 mesiacov
OTP Banka
Študentský úver
od 4,90 % 0,00 € 2,40 € 700 - 6 700 € 1 - 120 mesiacov

VÚB Flexipôžička pre študentov
Všeobecná úverová banka poskytuje zvýhodnený úver pre vysokoškolákov vo veku od 18-26 rokov na financovanie denného ale aj diaľkového štúdia. Banka poskytuje rovnakú úrokovú sadzbu všetkým žiadateľom, ktorí spĺňajú podmienky vo výške 7,90 % p.a. Aktívni študenti, ktorí dosahujú nadpriemerné výsledky, venujú sa vedeckej alebo charitatívnej činnosti navyše získajú zvýhodnenú úrokovú sadzbu o jedno percento, takže 6,90 % p.a. Podmienkou pre jej získanie je predloženie potvrdenia o štúdiu a ručenie ručiteľom s pravidelným príjmom.

Volksbank Slovensko Úver vysokoškolákom
Aj Volksbank poskytuje vysokoškolákom zaujímavý úrokovú sadzbu, ktorá je rovnaká pre všetkých záujemcov - 7,95 % p.a. Vo Volskbank môžete získať úver v objeme od 1000 - 5000 €, pričom čerpanie je postupné, maximálne 1000 € v jednom akademickom roku. Splatnosť sa pohybuje od jedného roka až do dvojnásobku dĺžky štúdia, maximálne do desiatich rokov. Žiadosť si môžu podať študenti prvého, druhého a tretieho stupňa VŠ vo veku od 18-30 rokov. Na vybavenie žiadosti je potrebné predložiť potvrdenie o štúdiu na VŠ, ďalej potvrdenie o výške príjmu študenta (ak príjem nepoberá, tak je potrebné, aby do úverového vzťahu pristúpil spoludlžník s pravidelným príjmom) a v neposlednom rade aj výpis z účtov za posledné tri mesiace.

UnicreditBank Spotrebný úver pre vysokoškolákov
Poslednou bankou, ktorá ponúka rovnakú úrokovú sadzbu pre všetkých študentov (8,50 % ročne) je UniCredit Bank. Na rozdiel od konkurenčných bánk si Unicredit účtuje poplatok za poskytnutie úveru (2% z objemu, min. 30 €) a taktiež aj poplatok za vedenie úverového účtu. Splatnosť je jeden až päť rokov s možnosťou odkladu splátok istiny maximálne o 5 rokov. Počas štúdia tak môžete splácať len úroky a po jeho ukončení aj istinu. Banka umožňuje aj mimoriadne splátky úveru raz ročne až do výšky 10% zo zostatkovej istiny. Potrebné doklady: občiansky preukaz, index, potvrdenie o návšteve školy. Spoluúčasť rodičov sa vyžaduje pri pôžičke nad 2000 €.

OTP Banka Študenstký úver
Poskytuje študentký úver na účel financovania vysokoškolského štúdia alebo na financovanie výdavkov súvisiacich so zahraničným študijným pobytom. Je určený pre študentov VŠ od druhého ročníka. Podmienky: dva doklady totožnosti, potvrdenie o štúdiu. Vyžaduje sa pristúpenie spoludlžníka (staršieho ako 35 rokov, s pravidelným mesačným príjmom) do úverového vzťahu.

Donedávna poskytovala pôžičku pre študentov aj ČSOB, ale z dôvodu vysokých úrokových sadzieb (najvyšších na trhu - od 8,94 -9,94% p.a.) ich stiahla z ponuky. Momentálne poskytuje ČSOB banka pre študentov do 28 rokov možnosť povoleného prečerpania účtu, ktoré poskytuje k Študentskému FUN účtu. Úverový limit je od 400-600 € a časť z tohto limitu je možné čerpať bezúročne - až do výšky 150 €.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte