Študentský pôžičkový fond

Zaujímavú alternatívu ku komerčným bankovým úverom pre študentov predstavuje Študentský pôžičkový fond alebo skrátene ŠPF. Študenti vysokoškolského štúdia dennej aj externej formy môžu požiadať o pôžičku z Študentského pôžičkového fondu v nasledovných objemoch:
a) 332 €
b) 664 €
c) 996 €
d) 1328 €

Študent tak môže získať na jeden kalendárny rok pôžičku v maximálnom objeme 1328 €. Úver zo ŠPF je možné získať najviac počas šiestich akademických rokov. Finančné prostriedky sú vyplácané v dvoch tranžiach - prvá, vo výške 50% z objemu pôžičky je na účet študenta poslaná najneskôr do 14 dní od uzatvorenia a doručenia zmluvy na fond a druhú polovicu úveru je možné čerpať vo februári nasledovného kalendárneho roka. Pôžička sa poskytuje pre každý akademický rok na obdobie od 1. septembra do 30. júna. Hlavnou výhodou Študentského pôžičkového fondu je nízky úrok pôžičky - len 3 % ročne, čo predstavuje oproti študentským pôžičkám z banky rozdiel až takmer 5 %. Doba splatnosti je najviac 10 rokov.

Do kedy podať žiadnosť?
Žiadosti sú fondom príjmané v dvoch termínoch:

a) študenti druhého a vyšších ročníkov vysokej školy za predpokladu, že majú ukončené všetky skúšky si podávajú žiadosť najneskôr do 15.júna na príslušnej fakulte
b) študenti prvého ročníka si podávajú žiadosť hneď po zápise, najneskôr do 10. októbra, čo je druhý dátum podania žiadosti

Postup
Najskôr je potrebné stiahnuť si žiadosť o pôžičku v príslušnom akademickom roku. Tlačivo nájdete na web stránke: http://www.spf.sk/studentsky/4.Ziadosti
Po stiahnutí a vyplnení žiadosti je potrebné tlačivo odniesť na príslušné študijné oddelenie najneskôr do termínov 15.júna a 10.októbra. Študijné oddelenie po overení správnosti údajov v žiadosti zostaví zoznam žiadateľov, ktoré odošle na ŠPF najneskôr do 31.júla a pre druhé termíny do 20. októbra.
Do 30 dní od doručenia žiadostí na fond, doručí ŠPF rozhodnutie o zamietnutí alebo schválení žiadosti. V prípade, že bude Vaša žiadosť schválená, spolu s rozhodnutím dostanete aj zmluvu o pôžičke, ktorú fond zasiela na adresu trvalého bydliska žiadateľa (v dvoch vyhotoveniach). V zmluve je potrebné vyplniť číslo účtu študenta, na ktorý majú byť zaslané finančné prostriedky, meno a priezvisko ručiteľa s identifikačnými údajmi (ručiteľom môže byť len občan SR do 55 rokov veku vrátane s pravidelným mesačným príjmom). K zmluve je priložené aj tlačivo, ktoré slúži na overenie príjmu ručiteľa (výška príjmu musí byť overená zamestnávateľom). Ručiteľ ktorý podával samostatne daňové priznanie musí priložiť overenú kópiu potvrdenia o podaní daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb. Keď je zmluva riadne vypísaná, je potrebné, aby ju podpísal dlžník aj ručiteľ a aby boli oba podpisy úradne overené. Jedno vyhotovenie zmluvy spolu s potvrdením o štúdiu je potrebné zaslať na adresu fondu: Panenská 29, 81103 Bratislava 1.

Splácanie
Mesačná splátka musí byť pripísaná na účet veriteľa najneskôr do 25. dňa prílušného kalendárneho mesiaca, inak sa dlžník dostane do omeškania a bude mu účtovaný úrok z omeškania ktorý je stanovený ako 4% p.a. Pri splátke nezabudnite uviesť správny variabilný symbol, ktorý je Vaše rodné číslo.

Podmienky
Pôžička zo Študentského pôžičkového fondu nie je určená všetkým žiadateľom ale len tým ktorí spĺňajú jednu z nasledovných podmienok:
  • dosahujú nadpriemerné študijné výsledky (priemer 1,5 za predchádzajúci akademický rok. Pre študentov v prvom ročníku sa do priemeru započítavajú výsledky z maturitného vysvedčenia)
  • občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou alebo zdravotne ťažko postihnutým
  • poberateľom sociálneho štipendia alebo žiadateľom u ktorých je priemerný mesačný príjem na člena domácnosti nižší ako min. mzda

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte