Tatrabanka hypotéka

V ponuke úverových produktov Tatra banky zaujme hypotéka. Hlavnou výhodou oproti konkurenčným hypotekárnym úverom je možnosť zrýchleného splácania prostredníctvom takzvaných extra splátok. Kým ostatné banky umožňujú zrealizovať mimoriadnu splátku bez poplatku len raz ročne, aj to do obmedzenej výšky 20 % zo zostatkovej sumy úveru, v Tatra banke môžete poslať mimoriadnu splátku každý mesiac ak máte nejaké peniaze navyše.

Oplatí sa zrýchlené splácanie hypotéky z Tatra Banky?

Peniaze navyše posielate na ten istý účet a v ten istý deň splatnosti ako bežnú splátku. Maximálna výška mimoriadnej splátky je stanovená na trojnások mesačnej splátky. To znamená, že ak je Vaša štandardná splátka hypotéky 150 €, môžete poslať až 450 € navyše (plus štandardná splátka 150 €), vďaka čomu môžete hypotéku splatiť aj o niekoľko rokov skôr a ušetriť tak tisíce eur na úrokoch.
Službu zrýchleného splácania môžu využiť ako noví tak aj existujúci klienti banky. Noví klienti môžu o túto službu požiadať priamo pri podpise zmluvy a jej zriadenie je bezplatné. Existujúci klienti, ktorí majú záujem o využívanie zrýchleného splácania musia požiadať o zmenu v zmluve, za čo zaplatia jednorazový poplatok 110 €.
So zrýchleným splácaním hypotéky v Tatrabanke to však nie je až také úplne ideálne, respektíve to nie je tak celkom zadarmo. Službu sa oplatí aktivovať len tým klientom, ktorí ju budú pravidelne využivať, nakoľko banka pri aktivácii zrýchleného splácania zvyšuje úrokovú sadzbu o 0,3%, čo samozrejme zvyšuje aj mesačnú splátku. Na druhej strane treba povedať, že zrýchlené splácanie sa oplatí, ak budete extra slátky posielať pravidelne a vo vyšších sumách a najmä v prvých rokoch splácania, kedy klient spláca hlavne úrok. Menej sa to oplatí pár rokov pred splatnosťou, kedy sa spláca už len istina.

Extra splátky je možné kedykoľvek aktivovať alebo deaktivovať. Môžete napríklad zrýchlené splácanie využívať 2 roky a potom splácať normálne. Keď sú extra splátky aktivované, môžete poslať peniaze navyše len vtedy, ak ich máte.
 
 

Aké sú ďalšie benefity?

 
Tatra Banka v rámci svojej akcie ponúka momentálne zľavu z poplatku za poskytnutie, ktorý je normálne 0,80 % z objemu úveru, minimálne 250 €, maximálne 950 €. Hypotéka TB sa poskytuje so splatnosťou maximálne 30 rokov vo výške od 10 000 € a úverový strop nie je stanovený - ten bude závisieť od bonity žiadateľa a od trhovej hodnoty založenej nehnuteľnosti. Tatra Banka patrí medzi jednu z mála slovenských bánk, ktoré poskytujú aj 100 % hypotéky, teda úver môžete získať až do 100 % hodnoty nehnuteľnosti. Hypotéka TB je účelovým úverom, takže je potrebné zdokladovať účel použitia peňažných prostriedkov. Ak by ste nezdokladovali účel, zvýši sa Vám úroková sadzba o celé 2 %. Finančné prostriedky z úveru je možné použiť na kúpu, výstavbu, zmenu alebo údržbu nehnuteľnosti alebo na splatenie predtým poskytnutej hypotéky v inej banke alebo ako kombináciu týchto možností.
Časť úveru je však možné použiť aj bezúčelovo, napríklad za ocenenie bytu alebo domu špecialistom z Tatrabanky.
K hypotéke získava každý klient kreditnú kartu na jeden rok zadarmo.

Úroky

Klienti majú možnosť voľby fixácie úrokovej sadzby na obdoebie 1, 2, 3, 5, 10 a 15 rokov, pričom najvýhodnejšie sadzby ponúka Tatrabanka pri trojročnej fixácii:

Obdobie fixácie Ročný úrok Sankčný úrok v prípade omeškania so splátkou
1 rok od 4,65% +8,75%
2 roky od 4,35% +8,75%
3 roky od 4,05% +8,75%
5 rokov od 4,95% +8,75%
10 rokov od 5,65% +8,75%
15 rokov od 6,05% +8,75%
 
Poplatky

  • Poplatok za poskytnutie hypotéky: 0,80% z objemu poskytnutého úveru, min.250 €, max. 950 € - Momentálne AKCIA bez poplatku za poskytnutie úveru
  • Mesačný poplatok za správu úverového účtu: 3,50 €
  • Zmena zmluvy na žiadosť klienta: 110 €
  • Predčasné splatenie hypotéky v rámci obdobia končiacej fixácie úrokovej sadzby: bez poplatku
  • Predčasné splatenie úveru v rámci obdobia fixácie:5% z predčasne splatenej istiny
  • Navýšenie úveru: 0,80 % z navyšovanej sumy, min. 250 €, max. 950 €
  • Zmluvná pokuta: 3 % z objemu poskytnutého úveru
  • Sankcia za nepreukázanie účelu použitia finančných prostriedkov: +2 % k úrokovej sadzbe

Podmienky

Nárok na získanie hypotéky z TatraBanky majú osoby staršie ako 18 rokov. Požaduje sa minimálny príjem žiadateľa v čistom vo výške 400 €.

Pre vybavenie žiadosti budete potrebovať nasledobné doklady:
  • občiansky preukaz
  • potvrdenie o výške príjmu zo závislej činnosti (pre zamestnancov) alebo potvrdenie o výške príjmu z podnikateľskej činnosti (pre podnikateľov)
  • výpisy z bankového účtu
Podmienkou pre zriadenie hypotekárneho úveru je poistenie založenej nehnuteľnosti pre prípad poškodenia alebo zničenia a vinkulácia poisteného plnenia v plnej výške v prospech TB. Vybrať si môžete akúkoľvek poisťovnu, ale pre rýchlejšie uzatvorenie zmluvy odporúčame poisťovňu Uniqua, s ktorou TB spolupracuje. Taktiež je vhodné ak uzatvoríte ak poistenie schopnosti splácať úver, ktorý kryje poistné riziká v prípade, že sa klient dostane do platobnej neschopnosti napríklad z dôvodu invalidity alebo straty zamestnania.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte