Úroky v bankách. Kde najvýhodnejšie uložiť peniaze?

Máte voľné finančné prostriedky, ktoré by ste chceli zhodnotiť uložením peňazí na sporiaci alebo termínovaný vklad? V tom prípade Vás bude istotne zaujímať, ktorá banka ponúka najvýhodnejší úrok. Ešte predtým, než si povieme, kde je najvýhodnejšie uložiť peniaze, mali by sme si objasniť, podľa čoho banky vypočítajú výšku úroku z vkladov. Úroky v bankách závisia od viacerých faktorov, predovšetkým od aktuálneho vývoja úrokových sadzieb na trhu. Keďže základná sadzba Európskej cetrálnej banky z dlhodobého hľadiska klesá (dokonca je od 11.7.2012 na historickom minime 0,75%), to má za následok aj nižšiu cenu peňazí ktorá sa zase prejavuje v nižšom zhodnotení vkladov. Pre sporiteľov z toho vyplýva menej peňazí zo sporiacich produktov. Opatí sa v takomto období vôbec sporiť? Aj keď sú úroky nižšie, určite sa sporenie stále oplatí. Záleží na tom, či potrebujete mať peniaze stále k dispozícii, alebo ich chcete výhodnejšie zhodnotiť uložením na termínovanom vklade na dlhšie obdobie.

Ak potrebujete mať peniaze stále „po ruke“, určite nie je vhodné uložiť ich na bežný účet, ale na sporiaci účet bez viazanosti, alebo s minimálnou viazanosťou. Niektoré banky vyplácajú úroky mesačne, alebo kvartálne. Kedykoľvek si môžete finančné prostriedky vybrať, ale zároveň prídete o zisky z úrokov.

Porovnanie najvýhodnejších sporiacich účtov


Ako vidno z tabuľky nižšie, najvýhodnejší úrok na sporiacom účte poskytuje Prima Banka. Nie každému však tento sporiaci produkt z Prima Banky vyhovuje, nakoľko sa s ním spája niekoľko obmedzení - je s viazanosťou 12,18 alebo 24 mesiacov, počas ktorej peniaze síce môžete vybrať, ale ak výber uskutočníte, prídete o všetky úroky. Prima Banka si na rozdiel od konkurencie stanovuje aj ďaľšie podmienky, vklady musia byť realizované každý mesiac, počas celej doby viazanosti a to výške od 15-150 € mesačne. Pre ľudí, ktorí chcú na sporiaci účet vložiť vyššiu sumu tak bude oveľa výhodnejšie zriadenie Sporenia Plus k účtu ZUNO, na ktorom získate úrok 2,50 %, vyplácaný mesačne. Internetová banka ZUNO si nekladie žiadne podmienky - vklady môžu byť uskutočňované kedykoľvek, v akejkoľvek výške, rovnako aj výbery. Ak však v danom mesiaci uskutočníte výber, za tento mesiac Vám nebudú pripísané úroky. Top trojku sporiacich účtov uzatvára eMax Plus z mBank, kde sú vklady do ľubovoľnej výšky úročené 2,10% a úroky sú pripisované mesačne.

Názov banky Úrok Viazanosť Výpovedná lehota Predčasný výber poplatok Pripísanie úrokov Minimálny - maximálny vklad
Prima Banka
Sporenie k osobnému účtu
5,00% 12,18, alebo 24 mesiacov bez VL 0 kvartálne 15-150 €/mesačne, vklady mesačne
ZUNO
Sporenie Plus k účtu ZUNO
2,50% bez viazanosti bez VL 0 mesačne bez min. vkladu, úroky sú pripisované do 100 000 €, vklady kedykoľvek
mBank
eMax Plus
2,10% bez viazanosti bez VL 0 mesačne vklady kedykoľvek, bez min. vkladu, úročenie do akejkoľvek sumy
AXA
Sporiaci účet
2,10% bez viazanosti bez VL 0 mesačne vklady kedykoľvek, úročená je suma do 200 000 €
ZUNO
Sporenie k účtu ZUNO
2,01% bez viazanosti bez VL 0 mesačne vklady kedykoľvek, bez minimálneho vkladu, úročenie do akéhokoľvek limitu

Sporiacich účtov je na Slovensku oveľa viac, ale v tomto príspevku sa venujeme len tým najvýhodnejším s úrokom vyše 2%.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte