Americká hypotéka Tatra banka

Americká hypotéka z Tatra banky je bezúčelovým úverom, ktorý je potrebné zabezpečiť tuzemskou nehnuteľnosťou. Poskytuje sa vo výške od 10 000 EUR až do 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Limitom pre poskytnutie úveru je teda hodnota nehnuteľnosti, ktorá má byť predmetom záložného práva. Ohodnotenie nehnuteľnosti za účelom poskytnutia hypotéky vykonáva Tatra banka vlastným špecialistom (neakceptuje sa vlasný znalecký posudok preložený klientom). Splátky úveru je možné rozložiť na obdobie od 1-20 rokov, pričom lehotu splatnosti si môže klient dohodnúť vždy len ako násobok šiestich mesiacov, teda napríklad 2,5 roka, 5,5 roka, 6 rokov a podobne. Finančné prostriedky z úveru je možné čerpať už pri návrhu na vklad záložného práva do katastra aj do 24 hodín bez poplatku za expresné poskytnutie úveru.

Tatra banka ponúka pri americkej hypotéke možnosť výberu fixácie úrokovej sadzby na nasledovné obdobia: 1, 2, 3, 5 a 10 rokov. Počas fixácie sa nebude výka úrokovej sadzby a tým pádom ani výška mesačnej splátky meniť. Pri výročí fixácie môže klient americkú hypotéku predčasne splatiť bez poplatku. Po uplynuní dohodnutej lehoty fixácie môže banka zmeniť výšku úroku, odzrkadľujúcu zmeny referenčných sadzieb úveru platné na medzibankovom trhu, prípadne zmena môže nastať aj s ohľadom na iné faktory akými sú zmeny refinančných a rizikových nákladov či marže banky a podobne. Zmenu úrokovej sadzby a jej novú hodnotu na ďalšie obdobie samozrejme Tatra banka oznámi každému klientovi najneskôr 2 mesiace pred uplynutím lehoty fixácie. Klient sa môže na základe listu z banky s novým úrokom rozhodnúť pôžičku predčasne úplne alebo čiastočne splatiť bez poplatku.

Veľkou výhodou tohto úverového produktu je možnosť zrýchleného splácania. Vďaka tejto službe môže klient každý mesiac poslať mimoriadnu splátku až do výšky trojnásobku štandardnej anuitnej splátky čo má za následok splatenie pôžičky o niekoľko rokov skôr a ušetrené tisíce eur na úrokoch. Tu je však dôležité uvedomiť si jednu vec - zrýchlené splácanie musíte mať aktivované, za čo sa platí poplatok podľa platného cenníka banky a v prípade, že je aktivované, úroková sadzba sa zvyšuje o 0,3 % p. a. Zrýchlené splácanie sa tak oplatí aktivovať iba vtedy, ak ho plánujete pravidelne využívať.

Základné parametre, poplatky a úroky
Názov banky
Tatra banka a.s.
Názov produktu
Americká hypotéka
Typ úveru
bezúčelový
Spôsob zabezpečenia
tuzemskou nehnuteľnosťou
Minimálna výška úveru
10 000,00 €
Maximálna výška úveru
do 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti
Splatnosť
1-20 rokov
Úroky
Fixácia 1 rok
od 5,05 % p.a.
Fixácia 2 roky
od 4,75 % p.a.
Fixácia 3 roky
od 4,45 % p.a.
Fixácia 5 rokov
od 5,35 % p.a.
Fixácia 10 rokov
od 6,05 % p.a.
Úrok z omeškania
+ 8,75 % k štandardnej úrokovej sadzbe
Poplatky
Spracovateľský poplatok
0,80 % z výšky
poskytnuteho úveru, min. 250 €, max. 950 €
Ohodnotenie bytu
100,00 €
Ohodnotenie rodinného domu
170,00 €
Správa a vedenie úveru / mesiac
3,50 €
Žiadosť o zmenu zo strany klienta
110 € (platí aj pri podaní žiadosti o predčasné splatenie s výnimkou predčasného splatenia v rámci končiacej fixácie úrokovej sadzby)
Predčasné splatenie / mimoriadna splátka
bez poplatku pri ukončení lehoty fixácie úrokovej sadzby
5 % z nesplatenej istiny v rámci obdobia fixácie
SMS upomienka
1,00 €
Upomienka o neplnení zmluvných podmienok alebo o dlžnej sume odoslaná poštou
upomienka: 15 €
výzva: 30 €
Zmluvná pokuta
3% z objemu poskytnutej pôžičky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte