Profi Credit

Profi Credit je nebanková spoločnosť pôsobiaca v oblasti poskytovania finančných úverových služieb ako pre jednotlivcov, tak aj pre živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. V oblasti poskytovania pôžičiek a úverov nie je Profi Credit na Slovensku neznámym pojmom. Svoju činnosť zahájila v roku 2000, vtedy ešte pod názvom Profireal Slovakia, kedy sa zameriavala zatiaľ len na jednu cieľovú skupinu - fyzické osoby. O pár rokov neskôr sa činnosť firmy rozšírila aj na poskytovanie úverových produktov pre podnikateľov. V dnešnej dobe Profi Credit zaznamenáva neustály nárast dopytu po úveroch a v minulom roku poskytla svojim klientom pôžičky v objeme 44,5 miliónov eur.

Profi Credit pôžičky

 
Služby poskytované spoločnosťou Profi Credit môžeme rozdeliť podľa typu žiadateľa do niekoľkých skupín:

  1. Zamestnanecký úver - poskytuje sa nielen pre zamestnané osoby, ale aj pre ženy na materskej dovolenke, dôchodcov poberajúcich invalidný dôchodok, výsluhový, vdovský a sirotský alebo starobný dôchodok, skrátka pre tých, ktorý majú pravidelný mesačný príjem a ktorí sú starší ako 18 rokov. Táto zamestnanecká pôžička je bezúčelovým úverom, ktorý sa poskytuje v objeme od 300 € do 1 500 € so splatnosťou 1-4 roky. Pôžičku získate bez poplatku za poskytnutie. Ak sa začínate tešiť na výhodný obchod, nechajte si zájsť chuť - ročná percentuálna miera nákladov Profi Credit pôžičky sa pohybuje cez 70 %, čím sa zaraďuje k jednej z najdrahších nebankových spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu.
    Príklad:
    Ak by ste si požičali 1020 € so splatnosťou 42 mesiacov, tak výška mesačnej splátky by vyšla na 54,65 € a RPMN by bolo 70,01 %. Celková výška spotrebiteľského úveru by tak bola 2295,3 €, to znamená že by ste ho preplatili viac ako dvojnásobne.
    Ešte väčším problémom, ako je vysoká ročná percentuálna miera nákladov je takzvaný automatický revolving, ktorý Profi Credit prezentuje ako „odmenu“ klientom, ktorí si svoje záväzky riadne plnia. Čo znamená automatický revolving? Jedná sa o automatické navýšenie pôžičky, ktorú dostane klient po riadnom splatení stanovenej časti zamestnaneckého úveru. Spoločnosť Profi Credit tak sľubuje, že dostanete ďalšie peniaze bez nutnosti podpisovať žiadosť či dokladovať výšku príjmu. Ako to však v skutočnosti funguje? Automatický revolving je v podstate nevyžiadanou ďalšou pôžičkou. Ak ste sa začali tešiť, že úver budete mať o pár mesiacov „z krku“ a v schránke ste si našli list od Profi Creditu o Poskytnutí automatického revolvingu, tak máte o zábavu na pár dní postarané. Spoločnosť totižto pôžičku navyše poskytuje každému ktorý uhradil niekoľko mesačných splátok. Bez toho, aby ste o ďalší úver požiadali, Vám príde oznámenie o poskytnutí automatického revolvingu s novým splátkovým kalendárom a na účet Vám prídu peniaze z nevyžiadanej pôžičky. V liste stojí, že máte jedno vyhotovanie splátkového kalendára podpísať a poslať ho na adresu Profi Creditu. Ak nesúhlasíte s novou pôžičkou, určite nič nepodpisujte. Peniaze ktoré Vám prišli na účet musíte vrátiť a poslať doporučený lisť, že s okamžitou platnosťou rušíte automatický revolvingový úver. Čo sa týka formulácie listu, poraďťe sa s právnikom. Dôležité je v tomto prípade konať okamžite, nakoľko máte iba 5 dní na to, aby ste zmluvu vypovedali a aby ste vrátili peniaze. Na internete sa môžete dočítať, že Profi Credit veľmi mazane posiela oznámenie o automatickom revolvingu v piatok, aby klient nemal veľa času na zaslanie výpovede. Určite sa tak počíta s tým, že veľká väčšina ľudí sa neozve a tak musia splácať novú pôžičku a takto sa to môže ťahať aj niekoľko rokov.
  2. Profi úver - je určený pre podnikateľov a poskytuje sa v rozsahu od 1 000 € do 33 000 € so splatnosťou 24-48 mesiacov. Výška objemu schváleného úveru bude závisieť od bonity žiadateľa - od výšky jeho príjmu, respektíve od hodnoty poskytnutej zábezpeky. Ak podnikateľ nemá dostatočný príjem, môže ručiť nehnuteľnosťou. (dôsledky v prípade nesplácania snáď netreba ani pripomínať). V prípade, že podnikateľ má príjem, na vybavenie postačí občiansky preukaz, potvrdenie o výške daňovej povinnosti z daňového úradu, posledné 3 výpisy z bankového účtu, kópia živnostenského oprávnenia alebo výpis z OR SR. Vo všetkých prípadoch, aj pri ručení nehnuteľnosťou je potrebné úver zaistiť aj podpisom zmenky.
  3. Živnostenská pôžička - je určená pre drobných podnikateľov a živnostníkov v objeme od 950 € - 3 650 € so splatnosťou 1-48 mesiacov a so zaistením zmenkou.
  4. Preklenovací úver sa poskytuje živnostníkom a podnikateľom, ktorí potrebujú získať finančné prostriedky na preklenutie neočakávaných výdavkov alebo na financovanie svojich podnikateľských aktivít. Objem preklenovacieho úveru je od 1 000 € do 33 000 €, splatnosť 3-18 mesiacov a opäť zaistenie podpisom zmenky.
  5. Pôžička so zábezpekou -jedná sa o úver pre podnikateľov, za ktorý je nutné ručiť nehnuteľnosťou a ďaľšou formou zaistenia - podpisom zmenky. Minimálny objem pôžičky je 1 500 € a max. výška bude závisieť od bonity žiadateľa a od hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Záver
Profi Credit pôžičky nepatria k výhodným úverom, ani keď ich porovnávame s konkurenčnými nebankovými spoločnosťami. Ročná percentuálna miera nákladov presahuje 70 % a veľkým problémom je automatický revolving, ktorý núti ľudí do ďalšieho zadlžovania sa, pričom spoločnosť poskytuje len veľmi krátku lehotu na jeho zrušenie. Ponuka úverov pre podnikateľov je síce bohatá, no na druhej strane sa požaduje nebezpečené zaistenie zmenkou a v mnohých prípadoch aj ručenie nehnuteľnosťou. V takom prípade môže podnikateľ využiť oveľa lepšiu ponuku bankových produktov - napríklad americké hypotéky, ktoré v niektorých bankách získate s výhodným úrokom aj bez akéhokoľvek dokladovania príjmu (napríklad Tatra banka).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte