Debetná karta

Debetná karta je najrozšírenejší typ platobnej karty. Často však dochádza k mylnému označeniu „kreditka“, nakoľko tento názov tak zľudovel, že ľudia označujú aj debetnú kartu ako „kreditnú“. Rozdiel pritom nie je na prvý pohľad viditeľný, zato je zásadný a je dôležité vedieť, ktorý typ karty máte v peňaženke. Debetná karta sa vydáva automaticky k bežnému alebo podnikateľskému účtu v banke a väčšinou za ňu neplatíte žiadne poplatky (poplatky za kartu sú najčastejšie započítané v balíku služieb alebo v poplatku za vedenie bežného účtu). Hlavný rozdiel oproti kreditnej karte je v tom, že na debetnej karte môžete čerpať finančné prostriedky do nulového zostatku na účte, nanajvýš do výšky povoleného prečerpania. Kreditná karta je typom úveru, ktorý máte stále k dispozícii. Banka si za poskytnutie úveru účtuje mesačné poplatky a samozrejme aj úrokovú sadzbu, ktorá začne nabiehať hneď potom, ako skončí bezúročné obdobie. Kreditné karty sa tiež vydávajú samostatne, teda vedenie účtu v tej istej banke nie je podmienkou pre jej poskytnutie, na rozdiel od karty debetnej, ktorá je priamo naviazaná na bežný účet u toho istého poskytovateľa. Debetnú kartu získate okamžite po založení bankového účtu. Môže sa jednať o bežný, podnikateľský či dokonca aj sporiaci účet. Lehota na vydanie karty sa pohybuje spravidla od 7-14 dní a banka Vám ju doručí na Vašu adresu poštou alebo kuriérom. Platnosť sa pohybuje od 2-5 rokov, pričom väčšina bánk po vypršaní lehoty platnosti automaticky vydáva novú kartu.

Na čo slúži debetná karta?

S debetnou kartou máte nepretržitý prístup k Vašim peniazom na účte. Môžete ňou platiť za tovar či služby u obchodníkov prostredníctvom POS terminálov, či vyberať hotovosť z bankomatov. Banky (vydavatelia debetných kariet) majú stanovený maximálny limit pre výbery v hotovosti - tento je možné meniť buď prostredníctvom internet bankingu, alebo osobne na pobočke banky. Držiteľ karty má prístup k zrealizovaným transakciám prostredníctvom internet bankingu a mesačných výpisov. Debetná karta plní aj ochrannú funkciu - je to v podstate taká online peňaženka. V prípade, že stratíte peňaženku plnú bankoviek, s najväčšou pravdepodobnosťou tieto finančné prostriedky už nikdy neuvidíte a nálezca sa môže tešiť „z extra zárobku bez práce“. Ak však stratíte alebo Vám niekto ukradne peňaženku, kde máte len zopár drobných a debetnú kartu, nemusí to hneď znamenať pohromu. Kartu môžete okamžite zablokovať jediným telefonátom do banky a predísť tak jej zneužitiu. Banka Vám následne vydá náhradnú kartu a zlodej či nálezca nebude mať prístup k finančným prostriedkom na Vašom účte. Na predchádzanie zneužitiu však treba dodržiavať základné bezpečnostné pravidlo a tým je, že PIN kód nikdy nesmiete nosiť v blízkosti karty - neukladajte si ho do mobilného telefónu a vôbec ho nemajte poznačený na papieriku v peňaženke.
Karta Vás však môže ochrániť nielen v prípade krádeže či straty, ale aj v prípade nedodania tovaru či služby. V nedávnej minulosti sa o tom mohli presvedčiť klienti, ktorí si zakúpili prostredníctvom debetnej karty letenky krachujúcej leteckej spoločnosti. Tým, ktorí zaplatili letenku kartou, banka vrátila peniaze, ale tí, čo platili prevodom alebo v hotovosti peniaze späť nedostali.
Debetná karta je moderným platobným prostriedkom, ktorú využíva stále viac ľudí. V ponuke ich má každá banka a to dokonca nielen jednu, ale viacero typov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte