Pôžičky cez internet

V dobe, kedy sa internet medzi obyvateľmi rýchle rozširuje, sa museli prispôsobiť aj spoločnosti poskytujúce pôžičky. Do svojho portfólia produktov tak zaradili pôžičky cez internet. Niektoré spoločnosti dokonca objavili čaro poskytovania úverov na diaľku a kamenné pobočky úplne zrušili. Sú internetové pôžičky spoľahlivé a seriózne alebo sa im treba veľkým oblúkom vyhnúť? Ak ste sa dostali do finančných problémov a potrebujete získať hotovosť, pôžička cez internet môže pomôcť, ale môže Vám spôsobiť ešte väčšie problémy. Všetko totižto závisí od ich poskytovateľa, preto je správny výber veriteľa kľučový. Ak sa rozhodnete pre konkrétny produkt, môže sa v budúcnosti ukázať, že v konečnom dôsledku je oveľa drahší, ako sa pôvodne zdalo. Aj z toho dôvodu európsky legislatívci prijali isté opatrenia, aby spotrebitelia vedeli, o koľko pôžičku preplatia. Každá spoločnosť, ktorá poskytuje spotrebné úvery alebo pôžičky je povinná zo zákona uvádzať výšku úroku a ročnú percentuálnu mieru nákladov (skátene RPMN). Hodnota RPMN predstavuje celkové náklady spojené s pôžičkou, vrátane všetkých poplatkov a iných nákladov, ktoré musí dlžník pri zriadení a splácaní úveru zaplatiť svojmu veriteľovi počas celej doby trvania úverového vzťahu.
Nedávno sa konal rozsiahly prieskum webových stránok, ktoré poskytujú spotrebiteľom úvery a pôžičky. Tento prieskum bol realizovaný na náklady Európskej komisie, v rámci ktorého bolo podrobne preskúmaných 562 internetových stránok poskytujúcich pôžičky, pričom až v 393 prípadoch boli zistené rôzne pochybenia - stránky neposkytovali presné údaje o výške úroku, ročnej percentuálnej miere nákladov alebo o poplatkoch na získanie či správu úverového účtu. Medzi zistené problémy závažného charakteru patrili zavádzajúce prezentácie nákladov (tento problém bol zistený až u pätiny preverovaných stránok), vyše 43 % stránok neuvádzalo jasné informácie o rôznych zložkách celkových nákladoch - napríklad o výške úrokovej sadzby.

Poskytovatelia pôžičiek cez internet

Napriek pochybnostiam, zisteným na stránkach poskytovateľov online pôžičiek, nájdu sa aj seriózny poskytovatelia. Na Slovensku ponúka možnosť vybavenia pôžičky cez internet niekoľko finančných inštitúcii - z nebankových subjektov je to napríklad Quatro, Cofidis či Cetelem a z bánk poskytuje online pôžičku VÚB banka (v spolupráci s dcérskou spoločnosťou Consumer Finance Holding). Pri výbere konktrétneho produktu a poskytovateľa je dôležité nechať si čas na rozmyslenie a nebrať hneď prvú ponuku, na ktorú natrafíte. Výhodou internetu je možnosť jednoduchého porovnania jednotlivých pôžičiek prostredníctvom úverových kalkulačiek alebo porovnávačov finančných produktov (napríklad TotalMoney alebo Finančná Hitparáda). Z pohodlia domova si môžete v kľude vyfiltrovať výsledky podľa účelu použitia finančných prostriedkov a podľa výšky úrokovej sadzby.

Pôžička cez internet poskytuje niekoľko výhod. V prvom rade ušetríte veľa času už len samotným porovnávaním (nemusíte osobne navštevovať pobočky jednotlivých poskytovateľov, ale nezáväznú ponuku môžete získať do niekoľkých hodín priamo do Vašej mailovej schránky). V druhom rade získate dostatok priestoru a času na zváženie jednotlivých ponúk, pričom nikto na Vás nebude vyvíjať nátlak, aby ste už zmluvu konečne podpísali. Veľkou výhodou pre mnohých ľudí je aj anonymné vybavenie žiadosti - žiadať o úver osobne na pobočke nie je každému príjemné. Pri nebankových spoločnostiach býva častým zvykom aj osobná návšteva obchodného zástupcu v domácnosti klienta, čo tiež nemusí každému vyhovovať. Pôžičky cez internet sú tak vhodné pre zaneprázdených ľudí, ktorým pracovná doba neumožnuje vyhradiť si čas na obehanie pobočiek poskytovateľov, ale aj pre tých, ktorí sú proste pohodlní a chcú čas stráviť užitočnejším spôsobom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte