Nebankové pôžičky

Aj malé nebankové pôžičky so sebou nesú veľké riziká. Ktoré nebankovky sú seriózne a ktorým sa radšej veľkým oblúkom vyhnúť? Pri výbere nebankovej spoločnosti by ste mali dať hlavne na históriu poskytovateľa a na referencie - či už od známych alebo na internete. Platí pravidlo,že ak danú spoločnosť nikto nepozná, má pútavý názov (často s anglickými slovami) a ponúka pôžičky každému bez potvrdenia príjmu a dokonca aj bez nahliadnutia do registra, tak sa takmer so stopercentnou istotou jedná o spoločnosť s nekalými úmyslami -čo najviac klienta „ošklbať“. A nemyslite si, že podvodné firmy ponúkajú len pôžičky na vysokú sumu a s vysokým úrokom- práve naopak. V poslednej dobe sa čoraz častejšie môžete stretnúť so spoločnosťami mimo bankového sektora, ktoré poskytujú mikropôžičky na malé sumy.

 

Riziká nebankových pôžičiek


Riziko takýchto pôžičiek nespočíva ani vo výške úrokovej sadzby. Ich poskytovatelia si dávajú dobrý pozor na to, aby neprešvihli limit úroku, ktorý by bol v prípade súdneho sporu ešte akceptovateľný. Na čo si teda dávať pozor? Pri nebankových pôžičkách sú obvykle vysoké poplatky za ich poskytnutie, ktoré sú splatné vopred. Nebýva tak žiadnou výnimkou, že si požičiate istú sumu a z toho veľkú časťzhltnú vstupné poplatky, ktoré niekedy predstavujú aj štvrtinu z požičanej sumy. Poplatok síce neplatíte z vlastných peňazí, ale z požičaných. Ak si teda požičiate napríklad 1000 € a poplatok za poskytnutie pôžičky je 250 €, tak na účet alebo v hotovosti dostanete len 750 €, ale úroky platíte z celej sumy. Na druhý mesiac po obdržaní pôžičky je potrebné začať úver splácať. Keďže väčšina dlžníkov nemá žiadne iné finančné prostriedky, začnú splácať z požičaného (samozrejme aj s úrokmi a mesačnými poplatkami za vedenie a správu úverového účtu). A stačí len malá chyba alebo pár dní omeškania so splátkou a dlžník si koleduje o veľký problém. Neseriózni veritelia často nemajú záujem na tom, aby dlžník splácal pôžičku riadne a včas, ale naopak profitujú na sankčných úrokoch a pokutách ktoré sú niekoľko násobne vyššie ako bežný úrok a preto sú zmluvy zámerne koncipované tak, aby bežného človeka bez právneho vzdelania zmiatli. Dôležité pasáže, kde sú definované povinnosti klienta a sankčné pokuty sú písané malým, takmer nečitateľným písmom a zložitou právnickou terminológiou, len aby odradili klienta od čítania. Veriteľ tak profituje z neinformovanosti klientov a v konečnom dôsledku zarobí na zmluvných pokutách a úrokoch z omeškania oveľa viac, ako by zarobil len na bežných splátkach navýšených o úroky.

Vo všeobecnosti sa však samozrejme nedá povedať, že každá nebanková spoločnosť je neseriózna -naopak, na slovenskom trhu existuje niekoľko serióznych poskytovateľov mimo bankového sektora.

Ako spoznáte podvodníka od nebankovej spoločnosti s čestnými úmyslami? V prvom rade seriózna spoločnosť má už na web stránke zverejnenú zmluvu, ktorá nie je zbytočne dlhá, je písaná terminológiou, ktorej rozumie každý, aj jednoduchý človek. Ak napríklad niektorému pojmu v zmluve nerozumiete, zamestnanec pôžičkovej spoločnosti alebo obchodný zástupca by Vám mal ochotne vysvetliť, čo daný pojem znamená. Podmienky musia byť stavené na začiatku - vopred musíte vedieť,aká je výška mesačnej splátky, doba splatnosti, úroková sadzba, ročná percentuálna miera nákladov (o koľko pôžičku preplatíte) a podmienky v prípade omeškania so splátkou alebo predčasného splatenia. Nabankovky s čestnými úmyslami majú všetky tieto údaje zverejnené na web stránke, takže si môžete stiahnuť zmluvu a doma si ju preštudovať. Na webe by nemala chýbať ani online kalkulačka, vďaka ktorej si môžete zistiť, koľko Vás bude daná pôžička stáť - okamžite tak budete vedieť výšku splátky, lehotu splatnosti úrok a RPMN. To že niektoré nebankové spoločnosti poskytujú pôžičky za drahý úrok je známy fakt. Neznamená to však, že by mali nečestné úmysly. Ak poznáte práva a povinnosti jednak Vaše ale aj veriteľove, podmienky sú jasne stanovené (aj keď v mnohých prípadoch za vysoký úrok), tak môžeme povedať, že sa jedná o seriózneho poskytovateľa.



Porovnanie nebankových spoločností


Názov firmy
Výška úveru
Splatnosť
Poplatok za poskytnutie
Mesačný poplatok
Úroková sadzba p.a.
RPMN
Quatro
600 € - 4000 €
12-60 mesiacov
0
0
32,00%
32,00%
Cetelem
2000 € - 17 000€
6-120 mesiacov
0
0
8,39% - 16,69 %
8,72-18,02 %
Home Credit
300 € - 4300 €
48 -84 mesiacov
0
0
13,86 -26,49%
14,9-30,3%
Provident
140 € - 1500 €
45-60 týždňov
14-20 % z objemu pôžičky
0
23,8 % - 23,57%
69,49-70,38%


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte