Pôžičky bez registra

Získanie pôžičky bez registra je každým rokom problematickejšie. Dôvodom je sprísnenie zákona o spotrebných úveroch. Podľa platnej legislatívy majú v súčasnosti aj nebankové subjekty povinnosť zodpovedného úverovania, to znamená môžu poskytnúť pôžičku len takej osobe, ktorá ju bude schopná zo svojho príjmu splatiť. Doposiaľ sa táto povinnosť týkala hlavne bankových domov. Aj keď zákon vyslovene neukladá pôžičkovým spoločnostiam povinnosť vstúpiť do niektorého z úverových registrov, odborníci sa zhodujú na tom, že je to jeden z najlepších a najefektívnejších spôsobov, ako tejto povinnosti vyhovieť. Dá sa teda očakávať, že pôžička bez registra bude stále menej dostupná.
Uvedomili si to už aj najvýznamnejší hráči na nebankovom poli - Home Credit, Cetelem, Profi Credit a Cofidis sú už členmi úverového registra Solus. Podstatou Solusu a iných úverových registrov je zdieľanie informácií o dlžníkoch spoločností, ktoré sú členmi úverového registra. Môžete si ho predstaviť ako databázu informácií o klientoch a ich ručiteľoch, ktorí čerpajú úver (spotrebný, kreditnú kartu, hypotéku, kontokorent alebo leasing). O každom klientovi sa dá na základe nahliadnutia do úverového registra povedať, či spláca svoje záväzky voči svojmu veriteľovi riadne a včas. Informácie sú v registri uchovávané dosť dlhú dobu - nielen počas doby trvania úverového vzťahu, ale aj päť rokov potom.

Aké informácie obsahuje úverový register?

Okrem základných osobných údajov, aké sú meno a adresa dlžníka či ručiteľa, register obsahuje aj informácie o úverovom vzťahu s konkrétnou finančnou inštitúciou, teda typ úverovej zmluvy, výška splátok a najmä informácie o histórii splácania. Ak napríklad dlžník neuhradí mesačnú splátku, v registri je zaznamenaný údaj o dĺžke omeškania. Ak by takýto dlžník žiadal o úver inú finančnú inštitúciu, táto pred poskytnutím úveru nahliadne do registra, kde zistí, či a ako dlho bol daný klient v omeškaní.
Hoci sa môže zdať, že úverové registre vedia o klientovi úplne všetko, netreba hneď stresovať, ak ste v omeškaní len pár dní. Finančné inštitúcie pri posudzovaní žiadosti berú do úvahy to, či sa jedná o omeškanie náhodné ako sa hovorí „z pozabudnutia“ alebo či sa jedná o chronického neplatiča. Ak ste teda pozabudli uhradiť dlh na kreditke a spomenuli ste si o 2-3 dni po termíne splatnosti, nie je žiaden dôvod na zbytočnú paniku. V budúcnosti by ste nemali mať problém so získaním úveru z inej finančnej inštitúcie.
Čo ale s chronickými neplatičmi? Týmto nezostáva nič iné, iba sa poobzerať po ponuke spoločností ponúkajúcich pôžičky bez registra. Tieto si postavili svoju obchodnú stratégiu na cieľovej skupine ľudí so záznamom v registri. Samozrejme treba počítať s tým, že si spoločnosť, ktorá ponúka tento typ úverového produktu, nechá za znášenie zvýšeného rizika aj patrične zaplatiť vo forme buď vysokej úrokovej sadzby alebo poplatkov. V dôsledku nedávnych legislatívnych zmien však bude čoraz problematickejšie nájsť seriózneho poskytovateľa pôžičky bez registra a preto je lepšie sa negatívnemu záznamu v registri radšej úplne vyhnúť tým, že si budete svoje záväzky voči veriteľovi riadne plniť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte