Pôžičky pre nezamestnaných

Pôžičky pre nezamestnaných sú najmä v dôsledku krízy veľmi vyhľadávané a žiadané. Počet nezamestnaných na Slovensku každým rokom pribúda. Podľa Štatistického úradu SR počet ľudí bez práce presiahol číslo 367 000. V neľahkej situácii sa nachádzajú najmä absolventi stredných a vysokých škôl, osoby vo vekovej hranici 50+ a nízko kvalifikovaní ľudia bez maturity. Veľmi zlé štatistiky vykazuje najmä Prešovský kraj, kde je aktuálne až 17,8 % ľudí bez práce a ešte horšie je na tom Košický kraj, kde je miera nezamestnanosti až 19,6 %. Celoslovenský priemer miery nezamestnanosti je 14,2 %, čo je šieste najhoršie miesto v rámci celej eurozóny. Tieto čísla sú doslova alarmujúce. Tisícky ľudí bez práce a bez perspektívy pracovnej príležitosti nahrávajú rôznym spoločnostiam poskytujúcom hotovostné pôžičky, ktoré rastú ako huby po daždi.


Je pôžička pre nezamestnaných skutočne riešením zlej finančnej situácie?

Je ale správne požičať si v situácii, keď ste bez práce? Poďme sa bližšie pozrieť, aké sú možnosti pre človeka, ktorý prišiel o zamestnanie.
Bezpochyby najvýhodnejšie úvery, s najnižšou úrokovou sadzbou poskytujú banky. Samozrejme ani bankové úvery nie sú lacné, a človek ich preplatí. Bankové inštitúcie však každého záujemcu o bezúčelový spotrebný úver podrobia dôkladnej analýze, a ako prvé si overujú výšku príjmu. Keďže nezamestnaný príjem nemá, existuje len jediná možnosť, ako získať bezúčelovú pôžičku z banky - a tým je ručenie nehnuteľnosťou. Niektoré banky poskytujú takzvané americké hypotéky bez dokladovania príjmu, čo je v podstate bezúčelový úver, pri ktorom nie je potrebné dokladovať výšku príjmu, ale je potrebné ručiť nehnuteľnosťou. Nevýhoda je taká, že banka poskytne úver len do 50 % z hodnoty nehnuteľnosti. Ak teda vlastníte dom v hodnote napríklad 70 000 €, z banky takýmto spôsobom môžete získať iba 35 000 €. V prípade neplnenia záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy môžete o založenú nehnuteľnosť veľmi rýchle prísť. Preto je ručenie nehnuteľnosťou, najmä pre nezamestnaných veľmi vysoké riziko, ktorému by sa mali radšej oblúkom vyhnúť.
Ďalšiu možnosť na získanie pôžičky pre nezamestnaných predstavujú nebankové subjekty. Tu je šanca na získatie potrebných finančných prostriedkov síce vyššia, ale s tým rastie aj riziko, že podpíšete veľmi nevýhodnú zmluvu. V súvislosti s nedávnymi legislatívnymi zmenami, má každá spoločnosť, ktorá poskytuje pôžičky povinnosť preveriť si schopnosť žiadateľa úver splácať. Ak si daná spoločnosť túto povinnosť nesplní, bude sa poskytná pôžička považovať za bezúročnú. Pre ľudí, ktorí potrebujú získať peniaze to znamená, že bude takmer nemožné získať pôžičku od serióznej nebankovej spoločnosti, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosťpodľa zákona. Na jednej strane je cieľom tejto novely chrániť ľudí, aby nepodpísali nevýhodnú pôžičku, ktorú budú musieťsplácať niekoľko rokov, na strane druhej sa týmto otvára priestor pre podvodníkov, ktorí ani nemajú platnú licenciu an vykonávanie tejto činnosti. Pod týmto máme na mysli najmä súkromné osoby, ktoré neváhajú požičať osobe v ťažkej finančnej situácii. Riziko tu nespočíva ani tak vo výške úroku, ale takýto „podnikatelia“ čakajú na najmenšie zaváhanie so splátkou, aby mohli vyrúbiť také úroky, ktoré niekoľko násobne presahujú tie štandardné dohodnuté v zmluve. Ak si navyše s takouto súkromnou osobou dohodnete ručenie nehnuteľnosťou, alebo podpíšete zmenku, môžete veľmi jednoducho prísť o strechu nad hlavou a to je určite to posledné, čo by ste potrebovali.
Ako teda riešiť ťažkú finančnú situáciu, ak ste bez práce? Tu sa dá poradiť len jedno - vyhnite sa pôžičkám pre nezamestnaných a radšej svoju energiu využite na hľadanie práce, aj keď len sezónnej. V tejto zložitej finančnej situácii je pozitívum aspoň to, že bez eura nezostanete - vždy existujú dávky v nezamestnanosti a podpora v hmotnej núdzi.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte