Online banky znižujú úroky na sporení

Tradične atraktívne úrokové sadzby ktoré sa na sporiacich účtoch dlhodobejšie držali na úrovni dvoch percent alebo vyše dvoch percent sú minulosťou. Trend nižšieho úročenia tak dorazil aj do online bánk. Výsledná úroková sadzba závisí od viacerých faktorov, najmä však od situácie na finančných trhoch, ktorá podlieha neustálym zmenám, takže bankové domy sú nútené reagovať na zmeny a priebežne aktualizovať ponúkané úroky. Zmeny na trhu sú turbulentné, niekedy sa dejú aj každý týždeň no bankové domy však spravidla udržiavajú pre svojich klientov rovnakú úrokovú sadzbu počas dlhšieho obdobia, aby sporitelia neboli znechutení častými výkyvmi.
 
Na zmeny zareagovala mBank, ktorá výrazne znížila úrok na sporiacom účte eMax plus z pôvodných 2 % so na súčasných 1,61 %. mBank tak stratila pozíciu leadra v oblasti najatraktívnejšie úročeného neviazaného vkladu a prvenstvo prebrala online banka ZUNO so svojím Sporením Plus. mBank pritom ešte v polovici Januára motivovala nových aj starých klientov na zriadenie bežného účtu finančnou odmenou 25 € pre existujúceho zákazníka, ktorý odporučí banke nového klienta, pričom nový klient mal dostať na novo zriadené mkonto odmenu 25 €. Pre veľký záujem bola odmena po pár dňoch na 15€ + 15 € a akcia bola úplne zastavená 17. januára.

Okrem zrušenia obľúbenej akcie, zníženia úroku na sporiacom účte eMax plus je od 7.Marca úročenie nižšie aj na termínovaných vkladoch (takzvaný mVKLAD). Nové sadzby sú nasledovné

Viazanosť termínovaného vkladu
Úrok
3 mesiace
1,01%
6 mesiacov
1,20%
9 mesiacov
1,30%
12 mesiacov
1,70%

mBank však nie je jediná internetová banka, ktorá ohlásila nepopulárne znižovanie úrokov.
Od konca januára 2013 aj direct banka ZUNO znížila úrokové sadzby na všetkých sporiacich produktoch - na sporení, sporení plus a rovnako aj na vkladoch. Napriek tomu, že Sporenie plus kleslo z pôvodných 2,01% na súčasných 1,81 %, stále si vedie o dve desatiny percentuálneho bodu lepšie ako konkurenčný eMax plus. Na ZUNO termínovaných vkladoch sa úroky dostali pod dvojpercentnú hranicu pri všetkých viazanostiach. Zmeny ilustruje nasledovná tabuľka:

EUR
6 mesiacov
12 mesiacov
24 mesiacov
36 mesiacov
Pôvodné úroky
1,8 %
2,3 %
2,4 %
2,5 %
Nové úroky
1,55 %
1,65 %
1,65 %
1,65 %

Iba o 1 stotinu percenta si vedie horšie sporiaci účet od Axa Bank, ktorý je pri vkladoch do 200 000 € úročený sadzbou 1,8% p.a.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte