Čo robiť, ak sa dostanete do problémov so splácaním

Vzali ste si pred pár rokmi úver, riadne ste ho splácali, ale čo čert nechcel, Váš zamestnávateľ Vás prepustil. Splátky úveru však ostali a Vám pomaly dochádzajú úspory. Čo robiť v takomto prípade, ako „vykorčuľovať“ z tejto situácie? Najhoršie, čo môže človek, ktorý sa dostal do platobnej neschopnosti z akéhokoľvek dôvodu urobiť, je hrať „mŕtveho chrobáka“. Nebuďte naivný a nemyslite si, že Vášmu veriteľovi nebudú podozrivé najskôr oneskorené splátky a potom žiadne splátky. Každý veriteľ, v prípade že si jeho dlžník neplní svoje povinnosti tak ako má, má vypracované isté postupy, ako svoje peniaze získať späť. Začína sa to sms upomienkami, listovými upomienkami, potom nasledujú výzvy na splatenie dlžnej sumy. V prípade, že klient na žiadnu z týchto výziev nereaguje, a ani neprejavuje záujem situáciu riešiť, veriteľ predá vymáhanie dlžnej sumy inkasnej spoločnosti, ktorá sa snaží s dlžníkom opätovne dohodnúť „po dobrom“. Ak na dlžníka nefunguje ani jedna z vyššie uvedených taktík, na rad príde posledné riešenie prostredníctvom súdu a exekúcie, čo nie je príjemné pre žiadnu zo zúčastnených strán.

Späť ale k správnemu a najmenej bolestnému postupu. Akonáhle tušíte, že v nasledovných mesiacoch, môžete mať problém so splátkami, dajte o tom svojmu veriteľovi vedieť v predstihu. Nečakajte dovtedy, dokým budete mať na účte nulu, vtedy už môže byť na priateľské riešenia príliš neskoro. Ideálne je teda veriteľa o vzniknutej situácii upovedomiť akonáhle sa o nej dozviete a to na osobnom stretnutí. Citlivé záležitosti akými je problém so splácaním sa ťažko vybavujú telefonicky. Dohodnite si teda osobné stretnutie na ktorom vysvetlíte príčiny, prečo nemôže splácať podľa dohodnutého splátkového kalendára. Zároveň vyjadrite vôľu celý dlh splatiť. Najčastejšie sa problémy so splácaním riešia nasledovne:

  1. Dočasný odklad splátok istiny

Veritelia v snahe klientovi pomôcť pomôcť môžu súhlasiť s dočasným odkladom splátok istiny. To znamená, že počas odkladu nebudete splácať požičanú sumu (istinu), ale iba úroky, čo mesačnú splátku podstatne zníži. Nevýhodou je, že úroky musíte stále splácať, pričom dlžná suma sa nebude znižovať. Je to teda taký stav, ktorý na prechodné obdobie uľaví Vášmu finančnému rozpočtu, no v konečnom dôsledku sa celková cena úveru navyšuje o zaplatené úroky.


  1. Predĺženie lehoty splatnosti

Ak ste si dohodli splácanie na inú, než maximálnu lehotu splatnosti, môžete požiadať o jej predĺženie. Tým dosiahnete nižšiu mesačnú splátku. Opäť ako v prvom prípade platí, že úver viac preplatíte na úrokoch, keďže ho budete dlhšie splácať, ale podstatné je, že to vyrieši Vašu aktuálne zlú finančnú situáciu. A ktovie, možno o pár mesiacov či rokov sa Vaša finančná situácia zlepší natoľko, že si budete môcť dovoliť sa dlhu zbaviť predčasným splatením.

 

Pri problémoch so splácaním platí pravidlo, že nič nie je také čierne ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a ak je snaha zo strany dlžníka celý dlh vyrovnať, aj keď s úpravou splátkového kalendára, riešenie sa vždy nájde. Pre veriteľa aj pre dlžníka je dohoda oveľa výhodnejšie riešenie ako súdne spory. Predvídaví ľudia však myslia na podobné situácie (že by sa mohli dostať do platobnej neschopnosti) ešte predtým, než podpíšu úverovú zmluvu a okrem úveru si dohodnú aj poistenie schopnosti úver splácať, ktoré síce mesačné splátky o niekoľko percent navýši, no na druhej strane môžu kľudnejšie spávať s pocitom, že ak dôjde k najhoršiemu, poisťovňa preberie splácanie úveru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte