Dôchodkový vek

Dovŕšenie dôchodkového veku je jednou z dvoch základných podmienok pre vznik nároku na dôchodok. V starom systéme, platnom do konca decembra 2003 bol vek odchodu do dôchodku pre mužov vo veku 60 rokov a ženy odchádzali do penzie skôr - vo veku od 53-57 rokov, podľa toho, koľko detí vychovali. Nový dôchodkový systém vstúpil do platnosti začiatkom roka 2004, v ktorom bol zákonom stanovený jednotný dôchodkový vek pre mužov aj ženy - 62 rokov. V praxi sa však nezačal uplatňovať okamžite, ale zmena bola nastavená tak, že vek odchodu do penzie bude postupne predlžovaný. Predlžovanie dôchodkového veku bolo pre mužov stanovené na obdobie od 2004-2005, takže v súčasnosti muži odchádzajú na zaslúžený odpočinok jednotne vo veku 62 rokov.


Predĺženie dôchodkového veku žien sa zrealizuje takým spôsobom, že k dôchodkovému veku dosiahnutému podľa § 21 ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb. sa postupne v každom roku pripočíta určitý počet kalendárnych mesiacov (minimálne 9 a každým rokom sa predlžuje o ďalších deväť mesiacov). U žien je predlžovanie odchodu do penzie stanovené na obdobie od roku 2004-2014 (platí pre ženy ktoré v tomto období dosiahnu vek od 53-57 rokov). Pre všetky ženy tak bude platiť jednotný dôchodkový vek 62 rokov až v roku 2024 (počnúc ženami narodenými v roku 1662).


Štátny, priebežne financovaný dôchodkový pilier však v najbližších rokoch čakajú ďalšie zmeny. Dôvodom je skutočnosť, že penzistov každým rokom pribúda a zároveň sa rodí menej detí. Vek odchodu do dôchodku by sa mal po roku 2016 zvyšovať alebo znižovať (čo je dosť málo pravdepodobné) podľa priemerného veku dožitia. Na základe súčasných štatistík a demografického vývoja by sa vek odchodu do dôchodku predlžoval v priemere o 50 dní každým rokom.


Dôchodková kalkulačka

Kalkulačka nižšie rýchlo a jednoducho vypočíta, kedy pôjdete do dôchodku:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte