Vklad do katastra: Ako na to?

Práve ste podpísali kúpnu zmluvu na nový byt či rodinný dom a už otvárate šampanské? Netešte sa predčasne. Vlastnícke právo na nehnuteľnosť nevzniká samotným uzatvorením kúpnej zmluvy, ale až vkladom do katastra nehnuteľností. Čo tento proces obnáša, ako postupovať a aké sú poplatky za vklad do katastra? Obrátiť sa na odborníka alebo skúsiť to lacnejšie, na „vlastné triko“? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v nasledovnom článku.


Náklady na zabezpečenie vlastného bývania patria medzi najväčšie investície v živote bežného človeka, preto je vhodné na tak dôležitý krok ako je návrh na vklad do katastra nehnuteľností osloviť notára. Získate tým totižto právnu istotu, že vklad bude podaný v poriadku a ak by sa predsa len vyskytol problém, môžete od svojho notára požadovať odškodné. Podmienkou pre vykonávanie notárskej činnosti je uzatvorenie zmluvy o poistení zodpovednosti za škodu, ktorá by mohla vzniknúť v súvislosti s vykonávaním tejto činnosti.


Ak by ste išli na „vlastnú päsť“ a náhodou by došlo k najhoršiemu - nezrovnalosti v kúpnej zmluve alebo by sa vyskytli iné problémy, a kataster by odmietol zrealizovať návrh na vklad, nemáte od koho požadovať škodu a v takom prípade môžete vyť naštvaný jedine tak na seba. Notár tak okrem kúpnej zmluvy vo forme notárskej zápisnice vie zabezpečiť aj podanie návrhu na vklad vlastníckeho práva. Vedeli ste, že sa to dá aj elektronicky? (miesto 66 € správneho poplatku za návrh na vklad budete platiť len 18 € a to navyše v skrátenej, 20 dňovej lehote). Nielenže si tým ušetríte čas, ale najmä peniaze. Ak sa rozhodnete ísť bezpečnejšou cestou, teda využitím služieb notára, uľahčíte si tým život. Notár je povinný overiť si totožnosť účastníkov konania, prešetriť vlastnícke pomery k nehnuteľnosti, spísať bezchybnú zmluvu o prevode nehnuteľnosti vo forme notárskej zápisnice a podať za Vás návrh na vklad do katastra. Nemusíte si tak vystáť dlhú radu na katastri a čakať, dokým na Vás príde rad. Správa katastra sa bude potom zaoberať výlučne so súladom zmluvy s katastrálnym operátorom. Notársky overené dokumenty sú pre kataster zárukou, že všetky občianskoprávne záležitosti zmluvy sú v poriadku. Navyše vďaka elektronickému podania bude nehnuteľnosť zapísaná do 20 dní za znížený poplatok iba 18 €.


Ako postupovať ak sa rozhodnete ísť na vlastnú päsť

Konanie o povolení vkladu sa začína na návrh účastníkov konania. Právny účinok vznikne až na základe rozhodnutia správy katastra o jeho povolení. Návrh na vklad sa podáva vždy písomne. V prípade že sú všetky dokumenty v poriadku a podmienky splnené, Správa katastra vklad povolí. Vzor návrhu na vklad si môžete stiahnuť tu. (zdroj:http://www.nehnutelnosti.sk)


Zákonné lehoty a poplatky

Správa katastra má 30 dňovú lehotu na rozhodnutie. Správny poplatok je 66 €

V prípade, že ste podali žiadosť o urýchlené konanie, tak sa rozhodnutie dozviete do 15 dní za správny poplatok 265,50 €.


Po zapísaní vkladu kataster doručí aktuálne listy vlastníctva všetkým účastníkom konania.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte