Leasingová kalkulačka

Leasingová kalkulačka je jednoduchý online nástroj, ktorý slúži na výpočet mesačných splátok. Na to, aby ste dostali relevantný výsledok, je potrebné do leasingovej kalkulačky zadať niekoľko požadovaných parametrov, akými sú: obstarávacia cena, akontácia (Vami vložené finančné prostriedky - požadovaná záloha), doba splácania, zostatková cena a takzvaný koeficient navýšenia.

Predtým, než sa dostaneme k samotnému výpočtu, je dôležité vedieť, ako vlastne leasing funguje. Lízing by sme mohli jednoducho charakterizovať ako prenájom s právom následnej kúpy prenajatej veci. Ako forma financovania sa leasing využíva na prenájom tovaru dlhodobej spotreby - najčastejším predmetom je auto, stroje, zariadenia, výrobné linky, ale stále častejšie napríklad aj nehnuteľnosti. Prenajímateľ - klient si vyberie podľa svojich požiadaviek požadovaný tovar, ktorý zakúpi leasingová spoločnosť. Výhoda pre klienta je tá, že na začiatok nepotrebuje mať nasporenú celú obstarávaciu cenu tovaru, ale iba jej časť. Vo väčšine prípadov klient skladá akontáciu vo výške iba 20-30 percent z obstarávacej ceny tovaru. Zvyšnú časť bude klient splácať v jednotlivých splátkach počas dohodnutého obdobia, v ktorých je rozpočítaná zvyšná časť obstarávacej ceny a taktiež aj koeficient navýšenia - teda vlastne provízia leasingovej spoločnosti. Koeficient navýšenia získame, ak si vydelíme celkovú cenu leasingu s obstarávacou cenou.


Leasing s nulovým navýšením

Ak Vám vyjde jednotka, to znamená, že leasing máte bez navýšenia, to znamená že obstarávacia cena je rovnaká ako cena lízingu bez poistenia. Takýmito akciami na autá sa často snažia leasingové spoločnosti uloviť nových klientov. Háčik je však v tom, že si musíte povinne prostredníctvom takejto spoločnosti uzatvoriť povinné zmluvné a havarijné poistenia auta. Práve vysoká cena takto zjednaného poistenia je to, čo lízingovej spoločnosti zarába v prípade uzatvorenia zmluvy s nulovým navýšením. Preto pretým, než „skočíte na lep“ si prepočítajte, či sa Vám „výhodná akcia“ skutočne oplatí a či v konečnom dôsledku na nej neprerobíte. Dôležité je si prepočítať najmä cenu havarijného poistenia, ktorá musí byť zmluvne stanovená (najčastejšie ako percento z obstarávacej ceny auta). Havarijné poistenie je potom rozpočítané do jednotlivých splátok. Jedinou účinnou zbraňou proti takýmto reklamným trikom je porovnanie ponúk od viacerých spoločností - ideálne si vyžiadajte jednu kalkuláciu s „akciou“ a jednu bez nej a tieto ponuky potom porovnajte.


Množstvo ľudí nevidí rozdiel medzi úverom a leasingom. Najpodstatnejší rozdiel spočíva v tom, že pri leasingu je majiteľom prenajímaného tovaru lízingová spoločnosť, vlastníctvo prechádza z prenajímateľa na nájomcu až na konci, po uhradení zostatkovej ceny, ktorá má pri výpočte splátky významnú rolu. Pri úvere je hneď od začiatku predmet financovania vo vlastníctve klienta. Rozdielov je samozrejme oveľa viac, ale to je námet na ďalší článok.


Leasingová kalkulačka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte