Najvýhodnejšia pôžička

Záujemcovia o pôžičku to s výberom poskytovateľa nemajú ľahké. Základné kritérium pri výbere je, aby bola pôžička čo najvýhodnejšia. Vďaka veľkému množstvu konkurencie ako bankových úverov, tak aj pôžičiek z mimobankového prostriedia sa síce celkové náklady na získanie pôžičky klesajú, no na druhej strane je niekedy veľmi náročné vybrať si z toľkého množstva ponúk tú najvýhodnejšiu. Kým v minulosti sa musel človek doslova prosiť, aby mu finančná inštitúcia poskytla úver za veľmi nevýhodných podmienok, dnes je to naopak - banky nanucujú pôžičky formou predschválených úverov, kreditných kariet a ľahko dostupných spotrebných úverov ktoré vybavíte za 10 minút prostredníctvom internetu. V prípade, že ste sa ocitli v situácii, kedy by sa Vám hodila pôžička, na výber budete mať z niekoľkých desiatok poskytovateľov, pričom je veľmi dôležité, aby ste si v rámci šetrenia vlastných peňazí našli čas na detailný prieskum trhu. Nie vždy je medzi jednotlivými produktami vidieť viditeľný rozdiel na prvý pohľad. Preto by bolo chybou zobrať prvú ponuku, ktorá Vás osloví alebo na ktorú natrafíte.
Ešte pred samotným procesom hľadania vhodného úverového produktu je potrebné si ujasniť, že žiadna najvýhodnejšia pôžička neexistuje. Úver vždy preplatíte o úroky a poplatky, ide len o to, aby ste si vybrali taký produkt, ktorý preplatíte najmenej. (výnimkou sú bezúročné pôžičky, ktoré niekedy poskytujú finančné inštitúcie v rámci reklamnej kampane, ktorá však netrvá dlho).

Pri výbere kontkrétneho úverového produktu by ste si mali v prvom rade ujasniť, na aký účel chcete peniaze použiť. Množstvo bánk ale aj nebankoviek má v produktovom porfóliu rôzne druhy úverov určené pre rôzne typy investícií, ktoré sa poskytujú s výhodnejšími podmienkami, ako bezúčelové úvery. Do tejto skupiny patria napríklad špeciálne úvery určené na financovanie kúpy auta (auroúvery) alebo na bývanie (peniaze môžete použiť na renováciu domu či bytu alebo na kúpu zariadenia domácnosti). Keď už viete, či máte záujem o bezúčelovú pôžičku alebo účelový úver (a o aký konkrétny typ), ponuka sa podstatne zúži. Pri porovnávaní jednotlivých ponúk by ste sa nemali riadiť len výškou úrokovej sadzby, ale najmä ročnej percentuálnej miery nákladov, ktorá Vám dá predstavu o tom, o koľko pôžičku preplatíte. V hodnote RPMN sú zahrnuté okrem výšky úroku aj všetky náklady, ktoré budete musieť vynaložiť na získanie úveru. Tu si však treba dať pozor a je potrebné porovnávať pôžičky s rovnakými parametrami - teda s rovnakou splatnosťou a s rovnakým spôsobom splácania. Pre porovnanie jednotlivých ponúk môžete použiť kalkulačku RPMN.

Kto poskytuje najvýhodnejšie pôžičky?

Na slovenskom trhu existuje niekoľko desiatok poskytovateľov, pričom je všeobecne známym faktom, že najvýhodnejšie získate úver z banky. Aj v bankovom prostredí však existujú výrazné rozdiely. Dá sa povedať, že najlacnejšiu pôžičku poskytujú banky ktoré fungujú hlavne online, teda ZUNO (s úrokom od 6,9 % p.a.) a Unicredit bank, ktorá má jednotnú sadzbu pre všetkých žiadateľov s úrokom 10,99 %. Z kamenných bánk vychádza najlepšie VÚB banka s Flexipôžičkou na čokoľvek. Čo sa týka nebankových subjektov, najlepšími úrokmi sa môže pochváliť Cetelem s pôžičkou na čokoľvek ktorú môžete získať s úrokom od 8,39 % p.a.
Je však dôležité, aby ste si spravili vlastný prieskum, keďže jedna banka môže na ten istý úver poskytnúť rôzne sadzby rôznym žiadateľom. Je to z dôvodu posudzovania bonity - žiadatelia s vyšším príjmom získajú nižší úrok.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte